Now Reading
A Learning Factory: T2-campus Thorpark Genk by Atelier Kempe Thill

A Learning Factory: T2-campus Thorpark Genk by Atelier Kempe Thill

Together with the city of Genk, two Belgian experts in professional training—Syntra and VDAB—have decided to build a new educational facility for the Limburg region to stimulate and set a new benchmark for technical education in Flanders and Europe. The competition brief asked for the invention of a new type of education building, which resulted in an interesting typological experiment. The new T2-campus designed by Atelier Kempe Thill combines spaces for theoretical and practical education with areas designed specifically for recreation, conferences and exhibitions.

© Ulrich Schwarz www.architektur-fotografie.net

The school is an inspiring and dynamic technology hub that will excite young people for work in the technical field. The clients desired a building of short distances and high flexibility to stimulate maximum synergy between the different departments of the school and that is able to adjust to future needs. 

The school is part of the new forest like -business campus ‘Thorpark’ located on the premises of the former hard coal mine ‘Waterschei’ in Genk. The building is organized as a big flexible learning factory of approximatly 95 meters by 145 meters with a central atrium, production halls on the ground floor, and classrooms on the upper floors. Due of the monumental scale of the building elements the resulting architecture is harmonious and does not appear repetitive, despite its scale. The school is in its essence a glass building that stimulates a strong visual connection between its deep interiors and the surrounding nature, as it was designed as a big pavilion placed in an open landscape. A white steel colonnade wraps the entire building and functions as a formal and technical filter between landscape and building. The main entrance of the building that includes a little piazza lies in the West, while the secondary entrance and the main delivery zone (with large overhead doors) is placed in the East. The steel colonnade however unifies all façades and avoids a clear notion of front and back.

The ground floor has a structural glazing façade with glass panes of approximately 2.8 meters by 6 meters placed on a white plinth made out of prefab concrete panels. The steel colonnade is 4 meters wide and supported by 30 steel columns that are each 7 meters high and 50 centimeters wide. The beams between the columns are typically 14.4 meters or 17.5 meters long; in the corners they measure up to 22 meters. The color white was chosen to create a sharp contrast between the geometrical architecture, the softness of the surrounding trees, and the parklike environment. Obstacles, fences, and barriers are reduced to a minimum to keep the relation between the landscape and the school as fluent and clear as possible. 

Atrium as Social Activator 
The core element of the design of the school is the central atrium: Nearly all circulation is organized around the big space that functions as a social connector between the different programs and classrooms of the school. The hall is 17.2 meters wide, 13.5 meters high and over 72 meters long. It receives direct daylight through roof lights and indirectly through the surrounding fully glazed classrooms. In order to maximize the distribution of daylight, the interior is painted white. The atrium consists of a flexible space for exhibitions and events, paved with grey tiles, and a restaurant. The latter is materialized in wood and is used as an informal meeting and working place for students and employees. The restaurant is sunken 0.45 meters into the floor and is separated with long benches from the corridors in order to provide more intimacy. In the middle of the atrium, a pair of open steel stairs give access to the upper galleries with their glass balustrades. On all floors, suspended platforms connect both stairs and serve as recreation spaces for the students. 

The atrium is crucial for the functioning of the new institute, as it is a place for meeting and spontaneous gathering. It is a more informal place and helps to stimulate human interaction and collaboration between the different departments of the institute. 

Upon entering the building, visitors immediately comprehend the inner organization of the institute. Through the big glass windows of the classrooms and the production halls one can see the ongoing activities in the different spaces. A view of the surrounding landscape is possible from almost everywhere in the building, even though it is more than 90 meters deep on its short side. 

Two Flexible Factory Halls 
On the ground floor, one finds an open 6.5 meters high factory hall on each side of the atrium. The columns are placed in a grid of 14.4 meters by 8.9 meters. Both halls are 26 meters by 140 meters long and separated by flexible partitions made of concrete bricks. All technical equipment is fixed on the ceiling to provide full flexibility in the halls. The glass façade offers splendid views on the surrounding park landscape, allowing the dynamic green to become a stimulating part of the working environment. The colonnade around the building functions as a sun protector and a covered zone for smaller deliveries by forklift trucks. The factory halls are currently used for different educational programs like a center for electronics, HVAC technology, building technology, and 3D printing, but also as a conference hall and technology experience center for younger kids. 

Open Classrooms and Open Offices 
All the classrooms and offices are based on a structural grid of 7.2 meters by 7.2 meters with non-structural partitions and partly moveable walls to combine classrooms. The big panoramic windows offer inspiring views on the green surroundings, the restored historical buildings on the site and the artificial mountains of the former mine. A smaller pergola of 2 meters wide in front of the façade functions as a fixed sun protection and maintenance zone for the façade. All classrooms are fully glazed towards the atrium to underline the open and communicative character of the institute and to stimulate interaction by making ongoing activities visible to others. Furthermore, the classrooms get indirect light from the atrium and the views throughout the building and of the fantastic landscapes are preserved.  

© Ulrich Schwarz www.architektur-fotografie.net

Maximum Prefabrication
The building was realized under enormous time pressure and was designed and built in less than 36 months. To make this possible, the building was designed with a fixed grid and flexible divisions. This allowed changes in the later planning and execution stage. All technical installations are separated from the building structure and predominantly fixed on the ceiling to provide a lot of flexibility for future users. The atrium is ventilated, heated, and cooled with the innovative BaOpt ventilation system that works with a minimum of vertical ducts, which can be integrated into the two cores of the building. For fire safety reasons, the atrium, the classrooms, and the glass façades of the ground floor are equipped with a sprinkler system.

DATE: 2014-2018 / LOCATION: Genk, Belgium / AREA: 27.000 m2 (site), 24.100 m2 (built) / PROGRAM: Education centre for technical professions / STATUS: built / DESIGN: Atelier Kempe Thill architects and planners / COLLABORATORS: osar architects / Project management: Het Projectbureau / TEAM COMPETITION: André Kempe, Oliver Thill with David van Eck, Marc van Bemmel, Martins Duselis (Atelier Kempe Thill); Michiel Verhaegen, Els Kuypers, Sacha Bratkowski (osar architects) / TEAM PLANNING AND REALISATION: André Kempe, Oliver Thill, Saskia Hermanek with Jan-Gerrit Wessels, Jeroen de Waal, Valerie van de Velde, Philip Haak, Rick Hospes, Martins Duselis, Anja Müller, David van Eck, Kento Tanabe (Atelier Kempe Thill); Hilde Vermolen, Ilse Van den Brande, Frank Verschuren (osar architects) / URBAN PLANNER: HUB, Antwerpen / SUPERVISOR: Bart Biermans / CONSTRUCTION: THV Houben – Strabag (General Contractor) / CONSULTANTS: Ney & Partners (Structural Engineer), Studie10 (Service Engineer Installations), Bureau De Fonseca (Acoustics) / PHOTOS: © Ulrich Schwarz www.architektur-fotografie.net 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.