Now Reading
A Luminous Solution: First House by Hanghar

A Luminous Solution: First House by Hanghar

First House by Hanghar is a renovated 160 m2 apartment in a 1950s building in the South of Spain. The building, the first reinforced concrete high-rise in the city, was built with poor construction materials, which led to the decision to demolish the entire apartment and rebuild it from scratch.

Ph. Luis Diaz Diaz 

The owners, a retired couple who wanted to move back to the city after years of living in the suburbs, wanted a space that could accommodate everyday needs while simultaneously being a place to host friends and family.

Wonder and disguise played a crucial role in this project. The house’s storage, a series of linear built-in-place cabinets, organize and structure the space, defining a volumetric perimeter that carries the materiality of the project. The result is a finely delimited, open space that refuses to express its program but allows for multiple possibilities to co-exist.

The apartment consists of two main spatial elements: six white oak wardrobes that organize the access to bedrooms and bathrooms and two deep-green metallic cabinets that act as storage and define the cooking area. Made of thin, perforated steel, these cabinets ambiguously mask and showcase the owner’s possessions. Tableware, linen, clothes, cleaning supplies, and food are unintentionally staged together.  

The cooking area is highlighted by a green terrazzo piece that serves as the kitchen countertop. The materials are refined but direct and simple. The flooring of the house is made with one material, 10×60 cm off-white ceramic tiles that are turned 45 degrees in order to express their independence.  

A T-shaped space holds up the most public area of the house. It is defined by large, oak windows that frame views towards the city’s main boulevard and flood the room with natural light.

Ph. Luis Diaz Diaz

LOCATION: Murcia, Spain / DATE: 2019 / BUILT AREA: 160 m2 / STATUS: Built / DESIGN TEAM: Hanghar architects / TEXT: Hanghar architects, edited by NESS / PHOTOS: Luis Diaz Diaz

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.