Now Reading
A Peaceful, Urban Jungle: Tainan Spring by MVRDV

A Peaceful, Urban Jungle: Tainan Spring by MVRDV

Tainan Spring by MVRDV Ph. Daria Scagliola

Tainan Spring designed by MVRDV is a design for a public space that includes the transformation of a former city-center shopping mall into an urban lagoon surrounded by young plants that will develop into a lush jungle; it reconnects the city with nature and its waterfront. Commissioned by the Urban Development Bureau of the Tainan City Government, the completed masterplan rejuvenates a T-Axis to the East of the Tainan Canal, creating a new landscape strategy to unify the site of the former China Town Mall and a kilometer-long stretch of the city’s Haian Road. In addition to the new public square and urban pool, the plan includes improved public pathways, a reduction in traffic, and the addition of local plants.

Ph. Daria Scagliola

Tainan’s water network served as the basis for the city’s marine and fishing industry since the 17th century, but the 1980s saw the city depart from this historic urban approach. China-Town Mall was built on top of the old harbor next to the Tainan Canal in 1983. A large commercial structure that no longer serves its intended purpose, it has become a drain on the vitality of downtown Tainan. Tainan Spring shows what solutions are possible for unused shopping malls now that online shopping is supplanting physical stores.

The China-Town mall has been removed and meticulously recycled, making the project an innovative example of a circular economy. The mall’s underground parking level has been transformed into a sunken public plaza dominated by an urban pool and verdant local plants and surrounded by a shadowed arcade. The pool has been carefully planned to be a perfect gathering spot for all seasons: the water level will rise and fall in response to the rainy and dry seasons, and in hot weather, mist sprayers will reduce the local temperature to provide welcome relief to visitors and lower the use of air conditioning in the summer months. This space hosts playgrounds, gathering spaces, and a stage for performances, while the artful deconstruction of the building’s concrete frame has left a number of follies that can be converted to shops, kiosks, and other amenities.

Masterplan – Haian Road. Tainan Spring by MVRDV
Masterplan – Haian Road.

In addition, a portion of the structure of the second basement level below is exposed through a glass floor, allowing people to further understand the history of the site and appreciate the former mall as an important part of Tainan’s history. This new way of preserving heritage meant that the site was not cleared and renewed in a tabula rasa approach—instead, the foundations of the former mall stick out of the park and the lagoon-like a contemporary Roman Forum, offering a visual marker of the historical decision to close a port in favor of a mall.

A key part of MVRDV’s strategy for Tainan Spring was to bring greenery to the city. As a result, both the public square and Haian Road see the introduction of large areas of planting, which makes use of local plant species mixed together in a way that emulates the natural verdant landscape located to the East of Tainan, with trees, shrubs, and grasses providing multiple layers of vegetation. The density of these plant beds varies in response to the shop frontages, providing more space for people where needed and for plants in between. Now that construction is complete, the design will take another two to three years to be fully realized as the freshly planted beds gradually grow into the lush garden that was envisioned.

The renovation of Haian Road, which was completed last year, has brought new life to one of Tainan’s most lively streets. Traffic on the street has been reduced, with cars now occupying just a single lane in each direction. Meanwhile, a unifying concrete tile surface has replaced a patchwork of different paving treatments that had built up over the years, and the plant strategy continues the abundant, natural approach employed elsewhere. The project also addresses one of the street’s most negative features, the many large ventilation shafts that intrude onto the public space from below ground. While these infrastructural elements could not be removed, they have been painted a uniform color in an attempt to minimize their visual presence. The city of Tainan then selected a number of local artists to decorate these structures.

Ph. Daria Scagliola

Tainan Spring was completed by MVRDV alongside an interdisciplinary team of experts including local architects LLJ Architects, sustainability/landscape and urban designers The Urbanists Collaborative, structural engineers’ consultant Evergreat Associates, transportation planners THI Consultants Inc., lighting designers LHLD Lighting Design, MEP engineers Frontier Tech Institute, and General Contractor Yong-ji Construction Co. Ltd.

DATE: 2020 / LOCATION: West Central District, Taiwan / PROGRAM: public park / STATUS: built / DESIGN: MVRDV / PRINCIPAL IN CHARGE: Winy Maas / PARTNER: Wenchian Shi, Jeroen Zuidgeest / PROJECT COORDINATOR: Hui-Hsin Liao / DESIGN TEAM: Hui-Hsin Liao, Angel Sanchez Navarro, Stephan Boon, Xiaoting Chen, Andrea Anselmo, Yi Chien Liao, Zuliandi Azli, Olivier Sobels, Dong Min Lee, Chi Yi Liao / VISUALIZATION: Antonio Luca Coco, Costanza Cuccato, Davide Calabro, Paolo Mossa Idra / COPYRIGHT: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries / PARTNERS: Local architects LLJ Architects, sustainability/landscape and urban designers The Urbanists Collaborative, structural engineers consultant Evergreat Associates, SE. , transport planners THI Consultants Inc, Lighting designer LHLD Lighting Design, MEP engineers Frontier Tech Institute, and General Contractor Yong-Ji Construction co. Ltd. / CONSULTANTS: / PHOTOS: Daria Scagliola

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.