Now Reading
Atelier by Stocker Lee Architetti

Atelier by Stocker Lee Architetti

Stocker Lee Architetti’s new workspace works as a refuge. A semi-underground space in which support surfaces, such as desks and meeting tables, are aligned with ground zero on the outside, allowing members of the studio to work facing the sky or a near horizon that is lived as an extension of the work table.

© Simone Bossi Photographer

A stair, engraved in the soil, leads from the driveway to the walkway at the same level of the new building. The walkway is constrained by a wooden meadow at East and by a small retaining wall at West. The entrance to the Atelier is through a trench between two concrete walls which hold back the lush vegetation.

With a rectangular plant (6.60 x 17.60 meters) and three floors, the shell of the Atelier, covered with long roof tiles, doesn’t allow any hole towards the building upriver, while it opens its glaze with more emphasis on its horizontal window at the ground floor towards the sky through the longitudinal skylight.

© Simone Bossi Photographer

The contact with the soil seems to emerge continually in what the project offers. The dig, the floor zero lowered compared to the ground level, the dark nucleus of concrete which elevates from the underground floor up until the first floor: these are all architectural elements of strong materiality and with an individual specific weight.

Plan Gallery

The wooden structure, wide and repetitive, is the skeleton for the elevated part of the building. The plan on which it stands is intended to work as a fence along the whole rectangular perimeter, and never interrupting but to leave room to the entrance. The concrete perimeter is molded in an inward bend, making the edge a living space. It is the border between outside and inside which, thanks to the unfolding of a continuous frame along the perimeter, connects directly the working surface and the grass surface outside.

The concrete body rises as a diggable mass, dark and tough, so to include the flight of stairs, the bathrooms, and an alcove which, on the first floor, together with working and meeting rooms, hosts a kitchen. This element belongs to the same nature of the soil which includes the basement level, devoted to modeling and technical rooms.

© Simone Bossi Photographer

The inside space is lighted by a diffused zenith light, which can change its chromatic and atmospheric features as time and seasons go by. On the ground floor, the gaze is turned outside through the horizontal window at the grass and all the essences seeded there.

The furnishing elements, designed each ad hoc, once again underline a strong material duality between the warm wooden surfaces and the cold steel panels cut into modular elements joined together to sustain the shelves anchored to the concrete structures. Steel frames are combined with concrete like a lichen on a rock whereas wooden elements are used where the work requires large, warm, and comfortable surfaces.

© Simone Bossi Photographer

StockerLee Atelier in Rancate is a protected place where to work in a collegial way and with freedom of movement. A circular movement, like a dance around the strong concrete nucleus which swallow and hide the vertical connections and utility rooms.

A piece of machinery built to indulge meditation, movement, and interaction among designers, a fence which protects, in which one seat with legs below the ground line, turning the gaze to the sky or to the close horizon which is nothing but the extension of the working table.

Text by Alessandro Mosetti, dott. Arch IUAV Venezia

DATE: 2019 / LOCATION: Via Molino Nuovo 11, Rancate, Switzerland / AREA: m2 (built) / PROGRAM: office / STATUS: built / DESIGN: Stocker Lee Architetti / PHOTOS: © Simone Bossi Photographer @simonebossiphotographer

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.