Now Reading
Between Village & Nature: A New Exhibition Center by Studio Botter + Studio Bressan

Between Village & Nature: A New Exhibition Center by Studio Botter + Studio Bressan

Congress and Exhibition Center by Studio Botter + Studio Bressan © Simone Bossi

In Agordo, Italy, Studio Botter and Studio Bressan have designed a new congress and exhibition center. The project is situated in a green area outside the city center, in an alpine landscape with well recognizable natural and anthropic signs.

© Simone Bossi

Although positioned outside the urban settlement, it is strategically strong and well connected to the public network (schools, leisure centers, infrastructures). The building hosts several different functions: it will be used for concerts, theatrical performances, conventions, conferences, art exhibitions, and expositions. The project uses Agordo’s typical landscape and urban morphology to create a new language. The structure is characterized by a repeated pitched roof which draws on an identifiable sign found throughout the landscape.

The complex has been designed with inspiration from the typical constructions of the Agordinian valleys (tabià) with their use of wooden frames and cross-bracing elements. The supporting structure uses timber, both for environmental compatibility as well as consistency with traditional Alpine building.

The North and West façades are designed to be large, clear glass curtain walls that face the landscape and allow for the contemplation of the mountains from the main hall. The East and South elevations are instead oriented towards a sloping green area and the bay.

© Emanuele Bressan

A large cantilevered roof over the glass curtain walls protects visitors and the wooden structure from atmospheric agents. It also shields the main hall from direct sun during the summer period and provides for solar intake during winter months, which helps to reduce the cooling and heating costs.

The structural grid is the project’s leading factor and defines its interiors: it is a light-weight construction, easily recognizable by the distinctive feature of the building, the shape of the roof.

DATE: 2018 / LOCATION: Agordo, Belluno, Italy / AREA: 6.400 m2 (built) / PROGRAM: Multi-purpose building / STATUS: built / DESIGN: Studio Botter (Andrea Botter, Sandro Botter) + Studio Bressan (Emanuele Bressan) / PHOTOS: Simone Bossi, Emanuele Bressan

Explore more projects in NESS picks!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.