Now Reading
Cà Ospiti by Stocker Lee Architetti

Cà Ospiti by Stocker Lee Architetti

Cà Ospiti by Stocker Lee Architetti is located in the northern area of Rancate, Switzerland in a suburban and residential neighborhood surrounded by houses and vines. The site has a very elongated and narrow shape and the size of the property imposes spatial limits that have been the guide for the design. The area is mainly flat and well delimited to the north by the road (via Scèr) and on the sides by neighboring lots characterized by the presence of existing residential buildings. 

Ph. Simone Bossi 

The new residential building takes its shape from a desire to underline the existing formation of the land and to make this a strong feature of the entire project. 

The volume is positioned close to the road to guarantee direct access but, at the same time, it is in close relationship with the surrounding landscape: trees of different species, a lawn, and a gravel path lined with flower plants surround it. The building consists of five 45-square-meter apartments with a bedroom, a bathroom, a kitchen, and a dining room / living room.

The spatial organization is very simple and functional: a central connecting staircase serves two apartments on each floor and, in the basement, there is a cellar/technical room and an apartment to host friends and visitors. There are no unnecessary corridor areas. 

The volume underlines the search for a pure and simple form that springs from the surroundings and that relates to the place through a clear and legible language. The remarkable slope of the roof, the relationship between full and empty holes in the façade, and the use of refined materials create a recognizable identity for the building.

Ph. Simone Bossi 

The new building has a hybrid structure: the base and the connecting staircase are in exposed concrete, while all the walls and floors are made with prefabricated wooden elements. The façade’s finish is divided into exposed concrete in the lower part and masonry with bricks that characterize the ventilated façade in the upper part. The internal walls of the housing units are made of fir wood with a white glaze.

DATE: 2016-2018 / LOCATION: Via Scèr 24, Rancate, Switzerland / AREA: 336 m2 (built) / PROGRAM: private residence / STATUS: built / DESIGN: Stocker Lee Architetti / CONSTRUCTION: Bernasconi Sa / CONSULTANTS: De Giorgi&Partners Sa (Civil engineer), Gotthard Holzbau GmbH (Carpenter), Bless AG (Cladding), Murari & Murari SA (Plumber work) / PHOTOS: Simone Bossi (info@simonebossi.it) 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.