Now Reading
Casa Martínez by BHY arquitectos

Casa Martínez by BHY arquitectos

This project consists of the refurbishment and extension of a “Casa Chorizo”, a traditional housing typology that started in Buenos Aires, Argentina, in the late 20th century, representative of the urban middle class and the immigration waves of the time. This typology is defined by a succession of consecutive rooms and a long patio that performs as the unifying center of the house.

Ph: Javier Agustin Rojas

For this project, the architects proposed three main actions: to transform the existing structure of the ground floor to accommodate the social area; to construct a new level on the old terrace to house the private program; and to revalorize the parallel courtyard as a central space, structured by a lightweight envelope which helps stabilize the upper floor.

Ph: Javier Agustin Rojas

The patio offers a transition zone between the inside and outside, buffering the conditions between both spaces. The generous height of this volume framed by a series of regular ribs ensures a monumental scale of the space while providing a sense of shelter and safety. This envelope supports the incipient growth of its own and neighboring vegetation, allowing for a new landscape that nurtures the freedom and imagination of various uses for its occupants.

Ph: Javier Agustin Rojas

The deciduous vegetation that climbs over the envelope allows for optimal sun exposure during winter and offers shadows on the patio during summer, maximizing the use of this space throughout the year. At the same time, the linear garden adjacent to the house helps reduce the high summer temperatures and purifies the fresh air for healthy ventilation inside the house. The exposed concrete floor both in the inside and outside areas, in addition to the thick preexisting walls of the lateral facade, offers the potential of thermal mass which further helps regulate the temperatures in a passive manner.

Ph: Javier Agustin Rojas

DATE: 2020 / LOCATION: Martinez, Buenos Aires, Argentina / PROJECT TEAM: Javier Bracamonte, Julia Hajnal, Gonzalo Yerba / PHOTOS: Javier Agustin Rojas

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.