Now Reading
Chicureo House II by Cristian Izquierdo

Chicureo House II by Cristian Izquierdo

Chicureo House II by Cristian Izquierdo. © Roland Halbe

Located in a suburb near Santiago, this house designed by Cristian Izquierdo rests on a plot at the back of an existing house with abundant views of the sky. The project is conceived as a large central area fragmented into interior and exterior spaces that symmetrically open up to the outside. Its sides are enclosed by three rooms.

© Roland Halbe

“All the edges between these spaces are made of glass, blurring the differences between exterior and interior in a visually continuous space.”

The construction consists of a base composed by three equal rectangles with an 120° rotation around a central equilateral triangle. Above it, three smaller rectangular rooms (living, dining, and family rooms) are connected to a triangular central hall on one side while their outer edges open up to the outside. The triangular hall in the middle gives access to the three equal terraces (entrance, outdoor living, and outdoor barbecue) that are connected to the common rooms.

The edges between these spaces are made of glass, blurring the boundaries between exterior and interior and creating a visually continuous space. Each wing is thus shaped by a pair of interior and exterior rooms arranged under a gabled ceiling, forming a unitary space that is discontinuous from the others. Each wing has a central high window that allows for the changing light to enter. The ridge of each ceiling coincides with the doors that lead to the three private areas of the house. Bounded by exposed concrete walls arranged as “brackets,” one volume houses the master bedroom, the other the children’s bedrooms, and the smaller one contains the service rooms.

The structures of the roof and pillars are made of laminated pinewood without exposed metal joints. Its continuous modulation highlights the notion of equality. The triangular modulation of the three central vertices creates a set of three triangular voids on the terraces that frame the trees and the abundant sky. The exterior is thus understood from a tripartite order that governs the project.

© Roland Halbe

DATE: 2017-2018 / LOCATION: Loteo Cóndor Sur, Chicureo, Región Metropolitana, Chile/ AREA: 93 m2 (interior), 225 m2 (total) / PROGRAM: Single-family house / STATUS: Built / ARCHITECT: Cristian Izquierdo Lehmann / COLLABORATOR: Francisco Saul / PHOTOS: Roland Halbe

Explore more projects in NESS picks!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.