Now Reading
Composing Community: Treehouse by Bo-DAA

Composing Community: Treehouse by Bo-DAA

Treehouse by Bo-DAA is a 72-unit co-living complex in the heart of Kangnam, the start-up hub of Seoul. Community is not forced but coaxed: each unit is designed for a single person with private bath and kitchenette while residents share amenities on a larger scale. From market surveys, precedent research, and feasibility studies, the architects developed operation and design principles for the co-living brand. The project thinks about how spatial composition reflects a communal lifestyle. 

Ph. Rohspace 

Composed of micro-studios and micro-lofts, it is designed for single professionals and their animal companions. At its center is an interior garden that is lined with collaborative work areas, relaxing lounge spots, communal kitchen, laundry rooms, and pet baths.

Above the garden are six floors of residences. Each floor has a differently styled unit: lofted sleeping quarters over an open soaking tub; a ladder of ledges to provide perches for feline residents; and a spacious penthouse for couples. Key architectural details are full-width slanted windows with blinds that rise bottom-up for privacy while providing a slice of the sky.

Other details are sliding doors that double as shelving, full wall magnetic paint or modular storage for easy personalization, and loft units with additional ventilation windows into the atrium for cross ventilation. 

Courtesy of Bo-DAA 

The atrium is the spatial heart of the residence and it is the stacking of private units that creates the space. Both community and individual make up the same.

DATE: 2017-2018 / LOCATION: Seoul Yeoksamdong 791-15/ AREA: 4,810 m2 (built), 1,230 m2 (Land Area) / PROGRAM: Community Housing and Commercial / STATUS: built / DESIGN ARCHITECT: Bo-DAA / EXECUTIVE ARCHITECT: Hanki Engineering and Architecture / DESIGN TEAM: Melody Song, Xinyi Wang, Dionysus Cho, Xiao Wu, Hayeon Kim, Namyong Kim / CONSTRUCTION: Kolon Global (Architecture), Kidea Partners (Interior) / CLIENT: Kolon Global Common Life / PHOTOS: Lee Jieung (interiors), Rohspace (exterior and general) 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.