Now Reading
Contemporary Injections: Stealth Building by WORKac

Contemporary Injections: Stealth Building by WORKac

Stealth Building by WORKac Ph. Bruce Damonte

This residential development designed by WORKac consists of a complete gut renovation and new construction behind one of New York’s most beautiful and oldest cast-iron façades. It required a careful approach to the blending of contemporary architecture with historic preservation. New York City’s Landmarks Commission required any rooftop addition to be invisible. The building, however, is located on a highly-visible corner with a low, two-story building across the street. This meant that the building’s roof was visible from almost three blocks away.

Ph. Bruce Damonte

Tracing the cone of vision from the furthest point from which the building was visible, WORKac utilized three rooftop projections to mask the bulk of an addition: the triangular pediment of the historic Carey Building next door, the circular pediment, and an abandoned elevator bulkhead at the top of the building itself. The shadow created by these three projections brought about a sizeable zone for the addition as well as the opportunity for a distinctive angled form for the new roof. The result is a sculptural form that is completely invisible from the street below.

For the apartment interiors and the public area, WORKac created spaces that combine nature-inspired elements and systems with new ideas about urban living. From the tessellated green wall in the lobby to generous planters and balconies at the second, sixth, and seventh floors, connections to the outdoors are emphasized. Within each apartment, a third space between bedrooms and living spaces is created at the top of the volume that contains storage and bathrooms. Less than four-feet high, this bonsai apartment is outfitted with a futon, seating areas, and an herb garden above the kitchen. Its main feature is a fern garden that is connected to the master shower below. Steam from the shower collects on the glass walls of the garden and waters the plants.

The penthouse combines sleeping spaces and a family room within the old fifth floor of the building with new entertainment and dining spaces under the new roof on the sixth floor. A secluded terrace is sunken behind the pediment with views to the Woolworth Building. The old elevator bulkhead is repurposed as a hot tub. The height afforded by the angle formed by the cone-of-vision allows for a rear mezzanine with views toward downtown and the Freedom Tower.

Ph. Bruce Damonte

The 1857 façade is completely restored. The new charcoal color chosen by WORKac references the building’s history of being painted in dark contrast with its lighter neighbors. As all of the building’s Corinthian column capitols had been lost to history, WORKac collaborated with the artist Michael Hansmeyer to create new versions.

Hansmeyer created a computer script that allowed the classical floral elements of the Corinthian order to grow fractally, resulting in a new design that adheres to the old proportions but is composed of new forms and idiosyncrasies. Like the rooftop addition, these capitals at first glance appear quite ordinary; it is only on closer inspection that the stealthy strategy of strategic injection of contemporary design becomes clear.

DATE: 2011-2016 / LOCATION: Tribeca, New York, United States / PROGRAM: renovation / STATUS: built / DESIGN: WORKac / TEAM: Dan Wood, FAIA, Amale Andraos (principals); Sam Dufaux (associate principal); Karl Landsteiner (construction administration project architect); Chris Oliver (design project architect); Maggie Tsang, Timo Otto, Patrick Daurio / COLLABORATORS: Michael Hansmeyer (Artist) / CONSTRUCTION: Knightsbridge Properties / CONSULTANTS: Robert Silman Associates (Structures), Plus Group LLC (MEP), Tillotson Design Associates (Lighting), Town and Gardens (Landscape), CCBS (Code/Expediting), CTS Group (Preservation) / PHOTOS: Bruce Damonte

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.