Now Reading
Contrasting Composition: Albion Extension by Outpost London

Contrasting Composition: Albion Extension by Outpost London

Albion Terrace Extension by Outpost London Ph. French + Tye

Albion Terrace is located in the Albion Square Conservation Area, Haggerston, London. The original property was a Victorian terraced house from the 1840’s in need of modernization, repair, and extension. Outpost London created a dynamic form of architecture that offers a beautiful internal ceiling scape with a changing composition of natural daylight.

Ph. French + Tye

The brief was to extend to the side and rear of the original outrigger, producing a living area and kitchen that opens up to the garden. The design is made up of four equal mini-pitched roofs, with narrow slot, west-facing rooflights that pick up the movement of the late afternoon without producing excessive heat gain. The roofs and rear elevation are clad in a pre-weathered standing seam zinc, combined with the warmth of a bespoke solid Douglas Fir door and window. The project aims to blend new and old in a simple yet striking design.

The extension is also future-proofed for hotter summers with a heat source pump system that pumps chilled water within integrated pipework in the ceilings. The design includes greywater harvesting and eco-friendly sheep wool insulation.

DATE: 2018 / LOCATION: London, UK / PROGRAM: Residential, Refurbishment & Extension / STATUS: built / DESIGN: Outpost London (Robin Sjoholm, Thomas Housden) / PHOTOS: French + Tye.

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.