Now Reading
From Inside Out: Brandweerpost Antwerpen (B) by Happel Cornelisse Verhoeven

From Inside Out: Brandweerpost Antwerpen (B) by Happel Cornelisse Verhoeven

Brandweerpost Antwerpen (B) by Happel Cornelisse Verhoeven Ph. Karin Borghouts

The new fire station for the city of Antwerp in Belgium was designed by the studio Happel Cornelisse Verhoeven. Finished in 2019, its volumetric structure consists of stacking of a double-height garage on the ground level with the main floor above it, where all living areas are located. The whole project was conceived through the concept of “Architecture Parlante” which means that the exterior of the building translates directly its inner structure. Particular attention has been paid to the tectonics of the bright-red brick façades that express the typological stacking of the garage, residence, and tower. The monochrome character provides a recognizable identity in the neighborhood, in which form and appearance irrevocably remind us of the function of the building and the urgency of its users.

DATE: 2019 / LOCATION: Antwerp, Belgium / PROGRAM: Fire Station / STATUS: Built / CLIENT: AG Vespa / ARCHITECT: Happel Cornelisse Verhoeven / CONSTRUCTIONAL ENGINEER: Vervest Constructief Advies & Ontwerp / TECHNICAL ENGINEER: SB Heedfeld NV / PHOTOS: Karin Borghouts / TEXT: Provided by Happel Cornelisse Verhoeven, edited by -NESS.

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.