Now Reading
From Inside Out: RUNDHERUM by mia2/ARCHITEKTUR ZT KG

From Inside Out: RUNDHERUM by mia2/ARCHITEKTUR ZT KG

RUNDHERUM by mia2/ARCHITEKTUR ZT KG Ph. Kurt Hoerbst

RUNDHERUM is located in Mühlviertel, a region north of Upper Austria, on the edge of a small settlement. The origin of the river Kleine Rodl is near and the location offers views of hills, woods, and fields. The single-family house by mia2/ARCHITEKTUR ZT KG keeps the existing structure and surrounds it with a unique circulation that doubles the floor space, connects all of the rooms, and provides panoramic views of the local nature. 

Ph. Kurt Hoerbst

The concept for RUNDHERUM is based on a well-preserved existing structure that was merged with a second spatial layer. The outer walls of the solid construction remained and function as a core element while the additional space, made out of wood and glass, was built around it. The saddle roof has been removed, the garage demolished, and some openings have been expanded or closed. The new outer wall sets the rhythm, and a wall with built-in storage, a washbasin, and a bathtub with a view to the surroundings complete the bedroom. Two dining areas, one facing South-East, the other facing South-West, with a terrace in between, make up the Southside of the house. The floor space was doubled from nearly 70 to around 150 square meters and functions as a new, open spatial continuum. There are no access areas as all the spaces are living areas.

The two different architectural layers are recognizable through the solid white walls of the origin and through the extension made out of wood and glass. The untreated wooden construction, black windows, and the dark varnished maritime pine create a structured façade with an unpretentious appearance. It is a pavilion in the landscape.

The architects, at first sight, thought to remove the original building as it had small rooms and windows, however, throughout the additions, they were able to develop it into the potential that it has today. “Even though reconstruction means extra work, this strategy matches our attitude and our focus on sustainability,” they explained.

 Ph. Kurt Hoerbst

The existing solid structure has been constructed with solid wooden floors and walls in combination with glass. This insulates well and, in combination with an air-heating pump and solar system, guarantees good energy indicators.

DATE: 2018 / LOCATION: Oberösterreich, Upper Austria / AREA: 154 m2 (built) / PROGRAM: single-family house / STATUS: built / DESIGN: mia2/ARCHITEKTUR ZT KG (Sandra Gnigler, Gunar Wilhelm) / CONSTRUCTION: Elmer Gmbh (timber construction) / PHOTOS: courtesy mia2/ARCHITEKTUR ZT KG

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.