Now Reading
G1812 Industrial Building Lab 15/ GAFPA

G1812 Industrial Building Lab 15/ GAFPA

The location, the slightly sloping profile of the roof trusses and a slender steel canopy give the building its own orientation, turning the free side wall into the new front facade. Prefabricated wooden facade cassettes and a generous skylight take over the scale of the concrete elements of the fire wall. 

The offices are built into the end bay, separated from the production hall by a covered square. A wooden Vierendeel truss marks the entrance which acts as the logistic heart of the building.

ph: Courtesy of GAFPA

The brief required student lounges that could cater for a diverse range of student types – introvert, extrovert, solo workers, group workers, students working in a formal or relaxed fashion. Our approach was to consider how furniture types and arrangements could support in intimate or convivial formats and to make provision for alcoves with soft acoustics and lower lighting as a refuge from more social spaces. Another key briefing requirement was to deliver a design that felt specific to the department of mathematics and earth, atmosphere and environments, but not is so overt as to render the facilities redundant if they were required for another faculty or student cohort. Accordingly, references are coded and subtle.

ph: Courtesy of GAFPA

Monash is motivated to provide facilities to encourage students to feel safe and supported on campus – to provide places for students for informal study and somewhere to be between classes and thus promote a vibrant campus life. Accordingly, our design aims for warmth and, within the constraints of Monash’s strict guidelines on performance and durability, a sense of domesticity as a respite from the institutional. We have deployed timber for texture and warmth, and upholstered furniture for a sense of cosiness and familiarity. The project has had a broader effect on the campus too – radically opening up the previously blank walls of the university server and presenting a warm and reassuring lightbox at a key entry point to the campus from the main car park. The design achieves a strong and important connection to the adjacent landscape and wider university community both physically and visually.

The new design expression is responsive to the existing building’s austere, functional modernism – rational planning, cartesian geometry and a limited material and colour palette. Embedded in this design approach is a close reading of the user groups, with elements that are familiar and engaging, but not so obvious that they would alienate other users. Examples of this approach include the new glazed facades which incorporate playful mullion geometry which are also mathematical symbols, and an entry portal which is an abstraction of the Pi symbol. The use of graph-paper gridlines on internal glazing and whiteboards softens their appearance and also provides a useful armature for calculations, while the colour scheme references the graph paper used by students in the faculty.

ph: Courtesy of GAFPA

DATE: 2018-2021 / LOCATION: Ghent, Belgium / PROGRAM: Industrial & Infrastructure / STATUS: built / DESIGN: GAFPA (Floris De Bruyn, Philippe De Berlangeer, Frederick Verschueren) / PHOTOS: Courtesy of GAFPA

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.