Now Reading
Updated Granary: Over the Edge by Jonathan Burlow

Updated Granary: Over the Edge by Jonathan Burlow

Over the Edge by Jonathan Burlow Ph. Simone Bossi

Over the Edge by Jonathan Burlow is a single-family home in Hythe, a coastal town in the United Kingdom. It is set in a confined context with the architecture exploiting the potential of the site in a furtive manner. The extension takes on a superficial configuration of the existing houses prototypical elements: large windows, brick walls, and a pitched roof. In doing so, the addition is aligned within its context yet pronounces itself through a refinement of substance.

Ph. Simone Bossi

The concept of the addition to the main house is an expression of the ideologies behind the historic rural grain store buildings, typically constructed in Southern England during the 18th century. Grain store buildings were usually built separated from the main house on saddle stones, lifting the granaries above the ground and thereby protecting the stored grain from vermin and water seepage. The extension references the rationale at the time, lifting the kitchen from the ground and placing the space on a concrete pedestal.

Through the appearance of separation, the addition is pushed away from the main house causing the extension to project over the edge of the concrete. The landscape falls away beneath the cantilevered edge, giving the impression of being lifted from the ground.

The materiality of the extension remains contextual by using clay bricks yet distinguishes itself through its constructed appearance. The stacking of the bricks is derived through the idea of how the produce was stored within the old grain store buildings. Typically, white sacks full of grain would be organized in a stacked manner. The extension embodies this through its exterior stack-bonded brickwork composition.

Ph. Simone Bossi

The interior space uses basic in finishings and fixtures, allowing the activities and furnishings that will evolve and change through time to become an ever-changing curation of one’s habits and choices.

DATE: 2019 / LOCATION: Hythe, Kent, United Kingdom / AREA: 97 m2 (built) / PROGRAM: Private residential / STATUS: built / DESIGN: Jonathan Burlow / ARTIST COLLABORATION: Butler Archive / CONSTRUCTION: Sprinks Construction / CONSULTANTS: Neil Smith Associates (Structural engineer) / PHOTOS: Simone Bossi

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.