Now Reading
Haus Salzkammergut by INNOCAD

Haus Salzkammergut by INNOCAD

Located at an important intersection in a developing area of Gmunden, Austria, Haus Salzkammergut by INNOCAD introduces a flexible, mixed-use complex to the town that responds to its environment. The project is a significant unifier within its urban context, given the dissimilar assortment of nearby buildings and typologies. Its neighborhood impact, multi-functionality, and sustainable consciousness make it an undeniable new attraction for the city. 

Ph. Paul Ott 

Spatially, the building form is molded by connections and extensions of existing city axes. A protected building on the site, formerly housing the city’s forestry commission office, provides a historic backdrop to add upon. A new, 3-story home for Raiffeisen Bank makes up the project’s second large mass, and a connecting volume filled with varied programs merges the two. Immediately linking the town to the site is a large-scale ramp stretching generously from the street to the building. It becomes a plaza, providing a shared public platform that leads to the main entrance.

The materiality of the project plays a key role. It keeps with the values of the clients and is inspired by the lakeside town’s water, rock, and sky scenery. In the exterior, wood is used as a reduced architectural language, conservative in nature but dynamic in application. It complements neighboring buildings and the Austrian landscape. Trapezoidal lamellas line the façades of the new structure, often adjustable and establishing a dancing language. Black highlights continue the visual simplicity and emphasize the bank’s brand. 

Functionally, the building acts as a stadtmöbel for the town; it is multi-faceted and progressive. It is much more than just offices: it houses a large semi-public space on the ground floor, additional spaces for third-party providers, a roof garden, a coworking space, and a café/restaurant. A large, exterior corridor along the building connects the building’s two defining streets, mirrored by a similar pathway on the interior that encourages people to walk inside. A custom reception layout in the new building welcomes clients and provides a unique customer experience, complete with biophilic attractions and a coffee bar. Adjacent office rooms have patterned curtains for privacy, inspired by the nearby mountain’s rock formations and allowing sunlight to pass through. Private spaces throughout the building take on a textile quality, with carpets and curtains softening spaces that have discrete functions.

Ph. Paul Ott 

The multi-purpose space linking old and new at the center of the site is the heart of the project. It can be used by clients, visitors, office workers, bank members, and the public. Upstairs, the garden is inspired by the region’s riverbeds and mountains and provides a functional outdoor space. Three stories of the new structure are then cut by a large void that visually and conceptually connects its separate parts. A footbridge connecting the new multi-use complex and the existing building is designed as a shadow-filled transition space with a view of the terrace. The existing building and new structure join to form a multi-use campus that makes up important urban connections while providing functional and inviting spaces for the town of Gmunden. 

DATE: 2018 / LOCATION: Gmunden, Austria / AREA: 4,500 m2 (built) / PROGRAM: mixed-use building  / STATUS: built / DESIGN: INNOCAD / PROJECT TEAM: Patrick Handler, Martin Lesjak, Jörg Kindermann, Michal Kniaz, Elisabeth Krammer, Fabio Molaro, Sabrina Stadlober / CLIENT: Raiffaisenbank Salzkammergut / PHOTOS: Paul Ott 

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.