Now Reading
Hillside Rock by SILO

Hillside Rock by SILO

This low-cost single-family house designed by SILO is located on a dramatically sloping three-quarter acre plot. The clients asked for a home that would take advantage of the unique qualities of the forested and mountainous area that the site offered.​

Ph: Timothy Hursley


At first sight, the house appears as an abstract outcrop; a counterpoint to the green surroundings. The crystalline form was chosen​ to provide distinct views and experiences from each main living space. Three separate terraces are cut into the solid volume, each with a different perspective of the surrounding environment. The first terrace, off of the living area, looks through the wooded southern edge of the site, over the historic Mt Sequoyah neighborhood. A terrace outside the master bedroom gives a southern panoramic view of ​the Boston Mountains. Adjacent to the kitchen and dining space, a third terrace is nestled within the dense woods, creating a private enclave.

Ph: Timothy Hursley


The use of simple corrugated metal on all sides of the project emphasizes the house as a solid mass embedded in the plot. The white envelope becomes a canvas that catches shadows from the surrounding vegetation, revealing in its surface the complexity of forms that abound on the site, while also subtly registering the changing character of light throughout the day.
Instead of scattering small windows indifferently on all sides, the façade’s punctures are choreographed to create more singular connections to the land at different scales. While the overall form and character of the house itself is a projection outwards, reaching towards the vast expanse of mountains, the entrance façade is conceived as a mask to the private life beyond. As you ascend the front steps it becomes apparent that the house has presented a false front, a peeled layer whose division from its main body provides a last glimpse of the sky before entering.

Site Plan Gallery


The interior’s split-level design is tuned to the hillside slope, animating an ever-changing section of cascading and nested spaces. A central wooden stair stitches together a section that transitions from a concrete base into white carved volumes whose scale mimics their immediate exterior surroundings, capturing the alternating display found on the original intact site. This becomes apparent as you move back and forth between the living space, with its double-height ceiling and views of the top of the surrounding tree canopies, and the kitchen, which compresses the interior space as a connection to the low lying woods that surround it. The interior is predominately white, so as not to compete with the beautiful mix of exterior colors as they change throughout the seasons.

Ph: Timothy Hursley


As the sun goes down, the house’s figure inverts, the terraces transform into illuminated figures floating in the hills, and the white exterior falls into darkness.

DATE: 2018 / LOCATION: Fayetteville Arkansas / AREA: 1750 ft2 (built) / PROGRAM: single family house / STATUS: built / DESIGN: SILO (Marc Manack, Frank Jacobus) / PHOTOS: Timothy Hursley

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.