Now Reading
House in Fontaínhas by fala

House in Fontaínhas by fala

In this house located in a small town a few kilometers north of Porto city in Portugal, curvy shapes coexist with geometrical figures, within overlapping antagonistic spatial structures. The ground floor is conceived as one continuous space defined by a free curved wall. It is a volatile room with only one corner and two white surfaces opening up to the vivid garden.

Ph: Ricardo Loureiro

Its inner elevations are carefully calculated. Conversely, the first floor is a composition of intricate rooms and rhythmic collisions of different geometries, as a sequence of irregular spaces. The complexity is introduced to accommodate all the necessary programs, adjusting the design of the house to the narrow perimeter of the site. A set of equally distanced wooden beams supporting the roof causes inconvenient intersections.

Ph: Ricardo Loureiro

In contrast with the opposing spatial orders, materiality holds this house together: fluent white walls between stripped wooden floors and light blue ceilings, only interrupted once in a while by blue doors, details in marble, or a pink kitchen.

Scheme

The back façade didactically reflects the three orders. The ground floor is completely open to the garden while on the first floor a single-window frames a certain perspective of the dense context. The striped concrete cornice is introduced on both elevations and a blue circle, aligned with an unnecessary pink column, ends the peculiar composition.

Ph: Ricardo Loureiro

DATE: 2016-2019 / LOCATION: Porto, Portugal / AREA: 255 m2 (built) / PROGRAM: private house / STATUS: built / DESIGN: fala / TEAM: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Lera Samovich, Elisa Sassi, Paulo Sousa / LANDSCAPE ARCHITECT: Pomo / CONSTRUCTION: civiflanco lda / CONSULTANTS: / PHOTOS: Ricardo Loureiro

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.