Now Reading
House in “La Place” by Deschenaux Architectes

House in “La Place” by Deschenaux Architectes

House in “La Place” by Deschenaux Architectes overlooks the hamlet “La Place,” in Ayent, Valais, Switzerland. The project takes root in the site’s memory through a reinterpretation of the surroundings and a materialization of Swiss vernacular architecture.  

Ph. Rasmus Norlander 

Like the hamlet’s barns, the house stands in an empty meadow, and the project frees itself from all boundaries. The grass grows according to the seasons and the livestock can come and graze. The main terrace is on top of the house, away from prying eyes and offering a stunning view. 

With a mineral, cold-looking structure and a wooden roof opened on both gable ends, the materiality of the project recalls that of the barn. The roof of the house, shifted lengthwise and free from any middle supporting structure, seems to be floating over the house.

The heritage of the local barns continues through the expression of the façades. They show a base, a main body, and a roof thanks to the treatments of the concrete and the wooden frame. 

Ph. Rasmus Norlander 

The half levels enrich this composition by hugging the topography and by connecting the different spaces. The resulting openings adapt precisely to the needs of the interior spaces. 

DATE: 2019 / LOCATION: Valais, Switzerland / AREA: m2 (built) / PROGRAM: single family house / STATUS: built / DESIGN: Deschenaux Architectes / COLLABORATORS: Sarah Follonier / PHOTOS: Rasmus Norlander, www.rasmusnorlander.se 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.