Now Reading
House Surrounded by Hedges by Studio Velocity

House Surrounded by Hedges by Studio Velocity

House Surrounded by Hedges by Studio Velocity is a housing complex for married couples and children in Aichi, Japan. The surrounding area is different from the well-maintained, nearby cityscape, and there is a narrow and diagonal road that remains from the old days. There were also many houses around the site with fences and hedges. With this context in mind, the issue was how to relate the project to the spatial composition.  

Ph. Courtesy Studio Velocity 

The existing hedges were just one layer high. Therefore, the whole living space was made into a one-story building (12.4 m2 on the second floor), surrounding it with hedges. By having existing hedges take on the function of preventing visibility in which the outer wall of the architecture originally plays, the outer wall itself could be finished with a transparent material.  

In addition, the height of the seismic core is lower than that of the hedges, while the twelve large roofs that float the upper part allow the entire site to be felt from inside, making it a livable space. From the outside, hedges and core walls ensured the privacy of the inside, but also made it possible to see the view from under the roof, reducing the presence of the building. 

The layout is large and scattered so that occupants can feel the various environments on the premises. Public places such as living, dining, music rooms, and business negotiation spaces are located at the center, while private rooms are arranged so as to avoid them.  

By arranging the large roof and the seismic core are shifted in both plane and section, the arrangement is freely assembled from functions and structures, which could correlate with a notion of freedom. The gap between the large roof and the core gives a glimpse of the future of the children, as families continue to expand.  

Ph. Courtesy Studio Velocity 

DATE: 2019 / LOCATION: Aichi Prefecture, Japan / AREA: 480 m2 (built) / PROGRAM: Housing / STATUS: Built / DESIGN: studiovelocity / PHOTOS: studiovelocity     

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.