Now Reading
House with patio / Guillermo Hevia García, Catalina Poblete

House with patio / Guillermo Hevia García, Catalina Poblete

ph: Nicolás Saieh

“In the multiple tours that we have made through Lake Ranco in recent years, we have always been struck by a mid-20th century shed that is located in the northern access of the town of Futrono that has a structural system based on pillars, struts and beams”.

The house is a project for a family that knew the place for many years, so it was not necessary to design the house based on the view, which is what interest’s tourists. Their history with the site allowed them to understand that the place is not just the lake, but a much more complex ecosystem.

The climate is a fundamental factor for the design and the patio is not only an element that builds new relationships with the context but, above all, a climatic device that allows the climate to be transformed at the center of the project, and that allows sunlight penetrate all spaces, considering that the project is located 1,000 km south of Santiago in a temperate oceanic climate where it rains around 1,800 mm per year. This makes direct sunlight highly desirable in both winter and summer. The patio transforms the climate into the central concept of the house.

ph: Nicolás Saieh

The program is organized around a single circulation around this courtyard, which allows a continuous movement to be introduced around a succession of public and private spaces.

The interior enclosures are configured from structural repetition and an arbitrary measurement system, where the material acts as the unifying element. Repetition allows for programmatic and spatial variation, managing to configure different types of venues based on small operations and specific needs.

The patio allows to generate double orientations that ensure that one side is always exposed to the sun and can be ventilated crosswise. The four or eight sides of the house are a statement against the commonplace that implies “turning towards the view” and understanding that the dimension of the place is multiscale and multidirectional, in other words, that the lake is as important as the mountains, the forests or the shrubs, grasses and nalcas that grow on the ground.

The patio also allows the native species and animals that live on the site to move as if the house did not exist, reducing the supports to a series of points, in addition to isolating the interior from the humid soil.

The project establishes a direct dialogue with the Klenner Warehouse, with its constructive and structural aspects, but above all with its protocols and design strategies.

This structural decision allowed the house to be built in less than a year, and allowed to work every day during the rainy season, especially on the systems, interiors and finishes. 

The exoskeleton structures both the house and the program, and separates it from the ground, being. Simultaneously a constructive, climatic and economic strategy, by reducing future maintenance costs associated with wood construction.

ph: Nicolás Saieh

Being an office made up of three people and the project being located 1,000 km from where we are established, it was difficult to control the design, details and construction. This restriction led us to develop a design and build strategy. The strategy has been the development of a working system, which we have applied in other projects, in which everything is resolved in a single section that is repeated to configure the whole, which allows us to have total control, generate economy of design and details, and reduce construction errors.

DATE: 2017 (project year) – 2019 (completition year) / LOCATION: Lago Ranco, XIV Región de los Ríos, Chile / AREA: 15000 m2(Plot surface), 400 m2 (Built surface) / PROGRAM: single family house / STATUS: built / DESIGN: Guillermo Hevia García, Catalina Poblete / COLLABORATORS: Pedro Pablo González, Felipe Droppelmann / CONSTRUCTION: Samuel Muñoz and Timber / CONSULTANTS: Enzo Valladares (Structure) / PHOTOS: Nicolás Saieh

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.