Now Reading
Industrial Meets Residential: Urban Infill Lofts by CHYBIK + KRISTOF

Industrial Meets Residential: Urban Infill Lofts by CHYBIK + KRISTOF

Urban Infill Lofts Project by CHYBIK + KRISTOF Ph. Alex shoots buildings

The Urban Infill Lofts, a five-story building designed by CHYBIK + KRISTOF, is comprised of fourteen modern residential lofts and commercial spaces, all offering panoramic views of Brno in the Czech Republic. The architect’s urban design maximized the potential of the limited area, amplifying the plot through an irregular polygon floorplan and a geometric sculptural staircase.

Ph. Alex shoots buildings

The building is located in a former industrial district currently undergoing a large transformation. As CHYBIK + KRISTOF’s design is the first substantial project Southeast of the city center, the architects encourage further urban development in the existing area. They explain: “In a complex urban structure, infills are a pragmatic solution for sustainable urban change. Promising existing plots and infrastructures need to be revisited and redesigned.”

A neon light installation, The Riders on the Storm inspired by Petr Dub, crowns the top floor and mimics the verticality of the building’s physique. It is inspired by the Doors song of the same name, and the design references its lyrics “the house we were born in,” emphasizing a close relationship people have with their homes.

CHYBIK + KRISTOF’s design is twofold; influenced by the historical aspects of the area while simultaneously utilizing modern design elements. The dominant features of the building include the large windows, a nod to the industrial heritage of the building, and the private terraces.

The building was constructed with a cohesive selection of materials, creating a fluid palette of reinforced concrete, ash wood, and sleek white walls. The design-conscious lofts are affordable and available to a broader demographic. As one of the architects,  Ondřej Chybík, explains  “The socially integrated strategy informed the interior design of the building. Through using more affordable materials, we were able to open the spacious lofts to a diverse spectrum of inhabitants.

Ph. Boys Play Nice

DATE: 2019 / LOCATION: Brno, Czech Republic / AREA: 1200 m2 (built) / PROGRAM: lofts and commercial spaces  / STATUS: built / DESIGN: CHYBIK + KRISTOF / PHOTOS: Alex shoots buildings + Boys Play Nice

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.