Now Reading
La Doyenne by Nature Humaine

La Doyenne by Nature Humaine

La Doyenne by Nature Humaine is a renovation and expansion of a Victorian house built in 1887 in Montreal, Canada. In the high-density built environment characteristic of the Plateau Mont Royal, the main challenge was to design an extension in the backyard so that privacy could be preserved from the side and rear buildings. 

Ph. Raphaël Thibodeau 

The project’s singularity comes from the integration of multiple floor level variations. One enters the house through the living room, located half a level above the street, in order to reach the backyard, slightly recessed into the garden. This intervention aims to create a height offset in relation to the level of the neighboring terraces while reinforcing the verticality of the interior volumes. The proportions of the dining room and kitchen are then perceived as double height spaces.  

The exterior envelope of the house integrates several devices aimed at preserving the privacy of its occupants while allowing light to enter; the steel blades in front of the bedroom window as well as solid steel panels on the side windows reduce lateral views. Lastly, the skylights and stairwells let zenithal light into the heart of the house.  

Inside, the majestic staircase at the entrance to the house is preserved and restored. It remains the centerpiece of the house while creating a relationship with the new elements. Two staircases are added. The first one connects the living room to the dining room. The second, an helicoidal staircase, leads to the roof terrace. Both are united by their imperial green tone inspired by the history of the building. 

The palette of the project is composed of both noble materials such as the oak floors and wooden furniture characteristic of old bourgeois homes, and raw materials like the stainless-steel countertops in the kitchen and bathrooms.  

Ph. Raphaël Thibodeau 

integrated into its environment. Spread over four levels, its interior spatiality is a coIn this way, La Doyenne capitalizes on the density of its surroundings to unveil a project that is intimately integrated into its environment. Spread over four levels, its interior spatiality is a continuous space that accentues the interaction between the parts of the house. 

DATE: 2020 / LOCATION: Plateau Mont-Royal, Montréal, QC, Canada / AREA: 3,100 sq ft (gross) / PROGRAM: Single Family House – Renovation & Extension / STATUS: Built / DESIGN: Nature Humaine / CONTRACTOR: Jim Farley / PHOTOS: Raphaël Thibodeau 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.