Now Reading
Maggie’s Center Leeds by Heatherwick Studio

Maggie’s Center Leeds by Heatherwick Studio

Maggie’s centers are places where people with cancer, and their friends and families, can go to find free practical and emotional support. They follow the approach to care set out by Maggie Keswick Jencks: a belief that people should not lose the joy of living in the fear of dying. Their most recent center has been designed by Heatherwick Studio and is built as part of the campus of St. James’s University Hospital in Leeds.  

©Hufton+Crow

Jimmy’s, as it is known locally, is Europe’s largest teaching hospital and home to the Leeds Cancer Centre, which serves a diverse community across Yorkshire. The hospital staff had been working to improve the experience for patients; bringing a piano into the Bexley Wing, for example, and hanging paintings from the city gallery. The studio wanted to support this by providing further respite from the clinical environment. The brief was to create a home that people wouldn’t dare build for themselves and that could welcome an expected 110 visitors each day.

The site chosen for the new center was the last patch of greenery at the hospital, a grassy hill next to the car park, bounded by roads on two sides and surrounded by large buildings. The six-meter difference in level across the site would typically dictate a building dug into the slope. Instead, the studio chose to follow its natural contours so that at the highest point visitors would have views of the Yorkshire Dales and a connection with the world beyond the hospital. 

The pillars of support at Maggie’s are the counselling rooms. These were placed, like three pavilions, and at changing levels of the slope. The space between them accommodates the common areas of the center, resulting in an inviting, open space that is simple for visitors to navigate. All the areas are connected to the garden. Externally, this gives the building a different character from every angle. Two entrances were also created: a front door and a rear entrance for staff and regular visitors.  

The challenge was to span and enclose the level changes and reinstate the greenery. Instead of a single monolithic canopy, the roof is composed of three overlapping gardens that step down and overhang to shelter communal areas. In this way, the hospital does not lose its last green space; it is lifted up, filled with woodland plants, and made more accessible and inviting. 

The relationship between the center’s architecture and the experience for visitors extends beyond the uplifting effect of its garden. The front door, for example, is a psychological threshold, the point at which someone might start to accept a cancer diagnosis. Not everyone will be ready to open the door straight away, so there is a bench to sit outside or a private path to wander quietly through the gardens. The entrance wall is transparent and the door is moved to the side under a lower roof where it is less intimidating. Inside, visitors are not confronted by a conventional reception space; instead, they find a welcoming window seat, a noticeboard, and a view through to the heart of the center, with its communal table in the arc of a staircase leading to the kitchen. The kitchen table, a feature of all Maggie’s centers, represents another threshold: the point where visitors feel ready to share their experiences. Everything is on display; there is no awkward rummaging through cupboards to find a mug, and a clerestory fills the space with natural light. Above this, there is a private space for staff to rest and gather strength, and a sheltered roof garden accessible to all. 

The road running along the site presented a challenge for the building’s construction. As the main ambulance route, it could not be disrupted by months of heavy vehicles. The team designed a structure that could be built off-site and assembled quickly on a concrete slab and retaining wall with minimal disruption. The entire building’s superstructure was manufactured in Switzerland and fixed together on site in just eight weeks. These are supported by glulam fins, whose modulations give the feeling of trunks rising up from the ground to support the gardens overhead. The structure is mostly made of sustainably forested spruce, a material that will expand and contract with the seasons, as if alive. 

The studio looked at the qualities that make a building a home: the use of warm, natural materials, the way that objects are used to express individuality, the combination of private spaces and places where people can come together, and gentle lighting. Between the timber fins are shelves, lined, as you might at home, with nick-knacks, potted plants, and the interesting things that people bring to the center.  

When it came to lighting, the studio had the idea that the wooden cores could glow as if they were emitting light. This is achieved by integrating the lighting with the shelves and interior edges of the roofs. The designers had to work backwards, specifying how the lights and services would be integrated at an early stage in the process as the building was still taking shape. 

©Hufton+Crow

The studio worked with landscape designers, Balston Agius to develop the gardens. Given the shade cast on the site from adjacent buildings, the high winds, and local weather, the planting is based on the British woodland, with hardy native species of plants that support the area’s existing biodiversity.  

DATE: 2020 / LOCATION: Leeds, United Kingdom / AREA: m2 (built) / PROGRAM: health care facility / STATUS: built / DESIGN: Heatherwick Studio / DESIGN DIRECTOR: Thomas Heatherwick / GROUP LEADER: Mat Cash / PROJECT LEADER: Neil Hubbard, Rebeca Ramos, Angel Tenorio / PROJECT TEAM: Peter Ayres, Alyaa Azhar, Mark Bagguely, Einar Blixhavn, Charlotte Bovis, Erich Breuer, Mark Burrows, Darragh Casey, Francesco Cavaliere, Michael Chomette, Ben Dudek, Antoine van Erp, Alex Flood, Matthew Gilbert, Andrew Green, Hayley Henry, James Hepper, Etain Ho, Kong Hoang, Catherine Jones, Peter King, Nilufer Kocabas, Gergely Kovacs, Hyein Lee, Nick Ling, Freddie Lomas, John Minford, Sayaka Namba, Charmaine Ng, Juan Oyarbide, Monika Patel, Hannah Parker, Tayra Pinto, Luke Plumbley, Gabriel Piovanetti, Ivan Ucros Polley, Enrique Pujana, Manuel Ramos, Silvia Rueda, Deyan Saev, Luis Samanez, Gabriel Sanchiz, Ahira Sanjeet, Wendy Smith, Skye Sun, Cliff Tan, Ruth Vatcher, Brandon Whitwell-Mak, Meera Yadave, Aysha Zahid, Artur Zakrzewski, Pablo Zamorano, Chen Zhan / CONSTRUCTION MANAGER: Sir Robert McAlpine / CONSULTANTS: AKT II (Structural Engineer), Balston Agius (Landscape Architect), Max Fordham Consulting (MEP Consultant), Light Bureau (Lighting Designers), Robert Lombardelli Partnership (Cost Consultant), Blumer-Lehmann AG (Timber Structure Manufacturer), CDM Scotland (CDM Coordinator), Olsson Fire & Risk (Fire Consultant), Butler & Young (Approved Building Inspector) / PHOTOS: ©Hufton+Crow 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.