Now Reading
North Fork House by SO–IL and Shenton Architects LLP

North Fork House by SO–IL and Shenton Architects LLP

Arriving at a clearing in the woods, the scenery overlooking the Long Island Sound opens up almost without warning. Lush woods, soft hills, grassy clearings, and a blustery coastal brush presents a collage of disparate landscapes within a 20-acre North Fork site. Here is where a recent project by SO–IL in collaboration with Shenton Architects LLP sits. The house is emblematic of SO–IL’s practice: it makes architecture a tactile experience. Like a case study of the ideas that emerged in our conversation with SO–IL published in the Documents section of NESS 1, we highlight the project below.  

Ph. Iwan Baan

Sited into a slope, the architects organized a simple cruciform of gable volumes to frame a collection of varied views instead of a singular panorama. The house seeks to sample the lively terrain, bringing together different qualities of light, landscape, and vista to define interior spaces. 

Each wing serves a different function, and each quadrant has a different relationship with the land. The higher and more intimate bedroom volumes are tucked into the woods, while the glazed living areas sit above a soft clearing that slopes down to the water. The wings come together in a warm dining area and library nestled into the central space between volumes, its four open corners allowing disparate views onto the landscape. 

A deep roof overhang defines a continuous porch that wraps the entire perimeter, creating diverse exterior spaces that extend each living area. An elegant zinc-clad curved roof defines a large outdoor living area. A roof terrace between the four gables creates discrete framed vistas. Above this shared center and discretely burrowed between the four gables is an intimate roof terrace, sneaking vistas bordered by the gables’ diagonal lines. 

Ph. Iwan Baan

Patrick Cullina’s sensorial and evocative landscape design works with existing topography and native species while carefully introducing new elements. The resultant cultivated landscape echoes the architectural sensitivity to the vernacular, simple gestures that highlight the found beauty of the land.  

DATE: 2019 / LOCATION: New York, United States / AREA: 600 m² / 6450 sq ft (Built) / PROGRAM: Single Family House / STATUS: Built / DESIGN: SO–IL / TEAM: Florian Idenburg, Jing Liu, Ted Baab, Seunghyun Kang, Emma Silverblatt / COLLABORATOR: Shenton Architects LLP / CONSTRUCTION: Taconic Builders / CONSULTANTS: Silman (Structural), 2LS Engineering (MEP), D.B. Bennett (Civil), Patrick Cullina (Landscape), Charlap Hyman & Herrero (Interior Design) / PHOTOS: Iwan Baan / TEXT: Edited from the Press Release by NESS 

Learn more about SO–IL in NESS 1 and listen to The NESS Podcast episode with Jing Liu and Florencia Rodriguez here

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.