Now Reading
PH Scalabrini Ortiz by Kohan Ratto

PH Scalabrini Ortiz by Kohan Ratto

Located in the neighborhood of Palermo in the city of Buenos Aires, on a housing complex in horizontal property of the year 1940, the PH Scalabrini Ortiz is the intervention in the smallest unit and closest to the center of the block.

Photo: Javier Agustín Rojas

Originally conceived as the manager’s home and with a total surface area of only 30 square meters, the property had undergone successive transformations by the previous owners. The small patio had been roofed to make better use of the surface, but had lost the possibility of expansion, light and good ventilation conditions.

The intervention made by Kohan Ratto aimed to return a patio to the unit, understanding this area as the key condition of the typology of PH dwellings. In order to recover the patio, the footprint of the building had to be taken to its minimum expression, and organized into a volume of three levels each one containing a piece of the program.

Photos: Javier Agustín Rojas

In this way, a vertical circulation was configured where each floor establishes a specific interaction with the courtyard and the urban landscape, graduating different situations of intimacy and relationship with the outside.

Floor plans and sections

The ground floor, with the living room and the kitchen, establishes a completely fluid relationship between interior and exterior, unmarking the limits between the courtyard and the house to shape a continuous and protected space on a double height. The studio on the first floor is removed to generate the double height on the ground floor, looking at the patio through the void. On the second floor, the bedroom rises above the courtyard recovering square meters of space. Finally, from the terrace-garden, one can contemplate the urban landscape under the shelter of the neighboring poplar tree.

Photo: Javier Agustin Rojas

The steel-framing construction system made it possible to minimize the load of the new piece on the pre-existing walls, and also to reduce the execution times of the construction.

DATE: 2019 / LOCATION: Buenos Aires, Argentina / AREA: 52 m2 (built) / PROGRAM: Renovation – Single family house / STATUS: built / DESIGN: Kohan Ratto / PHOTOS: Javier Agustín Rojas

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.