Now Reading
PIC / Enric Rojo Arquitectura

PIC / Enric Rojo Arquitectura

Located in the old town of Badalona, the building is integrated into an environment of houses between party walls, moving away from the appearance of a housing block -repetitive and monotonous – and approaching the randomness and particularity of the houses. The building pretends to be “just another house on the street”. 

ph: Del Rio Bani Estudio

The materiality of the façade resembles the render of the adjacent houses, and also incorporates the idea of a plinth – with a rougher texture and finish – that settles the building while breaking the flatness of the façade. 

ph: Del Rio Bani Estudio

The bioclimatic strategy of the project consists in guaranteeing good lighting and crossed ventilation of all the flats through the emptying of an interior patio. House-space – square meters- has been renounced in exchange for having an outdoor space in each flat. In addition, intermediate spaces are incorporated and they act as a thermal cushion between interior and exterior. 

DATE: 2020 / LOCATION: Badalona, Spain / AREA: 305 m2 (built), 123 m2 (site) / PROGRAM: housing / STATUS: built / DESIGN: Enric Rojo Arquitectura / CONSTRUCTION: Vic 2013 / CONSULTANTS: Bernúz-Fernández SLP (structure), AIA Instal·lacions (engineering) / PHOTOS: Del Rio Bani Estudio

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.