Now Reading
Poisson Blanc by Nature Humaine

Poisson Blanc by Nature Humaine

The concept of this chalet results from the rugged topography of its site, a sloping terrain on which the project is anchored in the bedrock, revealing an angular and monolithic architecture

Ph: Raphaël Thibodeau

Its shape and its minimalist expression allows for optimal compactness and a reduced footprint on the site. Its square plan is topped by a symmetric gabled roof that reinforces its geometric appearance.

Inside, the house reveals underexposed joists that give a sense of verticality to the contained space. Visible from the living room spaces, the crisscrossing structure of the roof echoes the name of the lake by recalling the skeleton of a fish, as does its immaculate white color.

Ph: Raphaël Thibodeau

The modest budget of this project leads to the optimization of the spaces: small circulation areas, compact rooms, the grouping of service areas, and framing of views towards the landscape. The materials used are simple and affordable. For example, the use of maple veneer panels for the integrated storage units.

Ph: Raphaël Thibodeau

The result is an unusual, simple, and monochrome architecture exploring the purity of the square.

DATE: 2019 / LOCATION: Laurentides, Quebec, Canada / AREA: 1200 sqft (gross) / PROGRAM: cabin / STATUS: built / DESIGN: naturehumaine / PHOTOS: Raphaël Thibodeau

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.