Now Reading
Redefining the Riverbank: Tanzhaus Zurich by Barozzi Veiga

Redefining the Riverbank: Tanzhaus Zurich by Barozzi Veiga

Tanzhaus Zurich by Barozzi Veiga is a cultural building that seeks to reactivate the promenade along the Limmat River, transforming and redefining the current residential conditions of the site. The building is defined as a simple and tiered volume of space integrated into the slope that is barely noticeable from the outside. It enables a new public space to be generated on its roof that connects with the existing itineraries that intertwine along the riverbank. The building reflects the importance of the Tanzhaus as one of the most important centers for contemporary dance in Switzerland.

Tanzhaus Zurich by Barozzi Veiga Ph. Simon Menges

The transformation by Barozzi Veiga sensitively addresses the listed building ensemble. By precisely incorporating the new building into its environment, the project skillfully combines old and new. The building resolves a relationship with its surroundings through the definition of its main façade. Composed through the repetition of a singular element, which enables the building to be integrated into the Limmat’s urban environment, the triangular openings characterize the main interior spaces of the building and singularize its visual impact through the vegetation along the riverside.

The program is clearly organized across two levels, separating private uses on the upper level from public uses on the lower one. This division permits different accesses, which activate the circulation around the building, as well as the possibility to work with different scales. The building’s public nature at the level in direct contact with the Limmat is reinforced.

On the lower level, the main foyer runs over the entire length of the façade and provides access to the production rooms and the main multifunctional hall. This double-height space receives natural light on one side. The upper level accommodates the Tanzhaus offices and the backstage spaces.

DATE: 2015-2018 (project) 2016-2019 (construction) / LOCATION: Zürich, Switzerland / AREA: 1.500 m2 (built) / PROGRAM: cultural center / STATUS: built / DESIGN: BAROZZI / VEIGA (Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga) / TEAM: Katrin Baumgarten, Verena Recla; Patrick Boner, Paola Calcavecchia, Raquel Corney, Marta Grządziel, Adrien Mans, Cristina Porta, Agnieszka Samsel, Ivanna Sanjuan, Malte Sunder-Plassmann, Diletta Trinari, Maria Ubach  / PROJECT MANAGER: LeanCONSag | Dominik Schlatter / CONSULTANTS:  Pöyry Schweiz AG (Structural engineer); hps energieconsulting AG, Walter Salm, Meier & Partner AG  Gerber + Partner Haustechnik AG (Services engineers); GKP Fassadenplanung AG (Façade consultant); Energiekonzepte AG (Building physics and Minergie consultant); Tokyoblue GmbH (Stage Design); Rocket Science GmbH (Acoustic consultant); Müller Illien Landschaftsarchitekten GmbH (Landscape Architects); WBG AG | Weiersmüller Bosshard Grüninger (Signage) /CLIENT: Eigentümerin Immobilien Stadt Zürich (Represented by Stadt Zürich, Amt für Hochbauten) / PHOTOS: Simon Menges

Explore more projects in NESS picks!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.