Now Reading
Remise Immanuelkirchstrasse by JWA BERLIN with Ralf Wilkening Architect

Remise Immanuelkirchstrasse by JWA BERLIN with Ralf Wilkening Architect

Originally a tenement-block outhouse, historically a workshop-cum-carriage house, Remise Immanuelkirchstrasse by JWA BERLIN with Ralf Wilkening Architect was built on top as the site for the start-up REMISE. It is located on Immanuelkirchstraße in the Prenzlauer Berg district of Berlin. It rests, geologically, entirely on the ground moraines of the Barnim Plateau. Eighty percent of the existing building was erected over a hundred years ago (ca. 1890-1905). The structure is the same as it was then: a front building, a back building, and then a remise, the outhouse.

Ph. Simon Menges

While the front and back buildings were used for living, artisans plied their trades in the remise: carpenters, saddlers, locksmiths, printers, and bakers. Many of the necessities for life were manufactured on-the-spot. Although the apartments remain, the trades have long disappeared, replaced by graphic designers, programmers, planners, and others. With the project, the idea of a multi-use urban environment has reappeared again. Some people would say that this is a great idea, but would forget about the importance of the Barnim Plateau ground structure for its use. Without it, the basement level would be constantly flooded with water. Knowledge gleaned from the past helps the space to continue.

Four office spaces are created in Remise Immanuelkirchstrasse, each of which extends over one floor and can be divided individually using drywalls. A roof terrace allows the users to relax in the sun. The illumination takes place through the large glass façade which creates small balconies by playing with window positions. Based on a hybrid construction, made of reinforced concrete and wood, Remise Immanuelkirchstrasse benefits from the qualities of both materials.

The walls were made as structural elements from exposed concrete. In addition, all ceilings were made in a composite building technique: the prefabricated, wooden ceiling beams are placed in the recesses of the concrete walls and provided with slab, on which in turn a layer of concrete is applied. The ceiling construction remains visible in the interior and contributes significantly to the special atmosphere of the rooms. In terms of energy, construction time, and lifespan, it became clear that a hybrid construction with wood was superior to a classic solid construction for this project.

DATE: 2020 / LOCATION: Berlin, Germany / AREA: 665 m2 (built) / PROGRAM: Office Building / STATUS: built / DESIGN: JWA Berlin, Ralf Wilkening Architect / PHOTOS: Simon Menges

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.