Now Reading
Residence OW by ST Design Studio

Residence OW by ST Design Studio

The renovation for a small apartment in Tapai, Tawain, Residence OW by ST Design Studio, began with a simple equation: two owners with completely different lifestyles wanted a space that is extremely pure and simple; one of the owners with an architectural background hoped that the overall configuration could be unique.  

Ph. Hey!Cheese 

Therefore, the architects took the spatial structure as a starting point, making sure that the proposed design was based on architectural concepts. They got rid of the common space arrangement of having a wall with a door and decided to define the space through the installation of a single structure. 

To achieve this, all existing walls were removed. In the center of the whole room, they stablished a structure using only birch plywood, just like a small building. Diverse interactions happen in between structure and void. When facing the living room, the part of the structure works as a shelf, providing space for display and storage; when facing the bedroom, the part works as a wardrobe; when facing the window where space is given enough light, the part works as a nice space where the clients can enjoy their time alone.  

The circulation is also flexible. Through the use of a sliding door, rich spatial connections are created. There are more than two connections between the bedroom, storage space, dressing room, passageway, and living room. Two owners can use the same area conveniently while maintaining their lifestyles, giving each enough privacy and space. 

Ph. Hey!Cheese 

Except for the central structure, the overall space is kept white. With white walls and grey floors, the whole space becomes a white box. There is a balance between the plywood volume and the overall grayish space, and it shows independence yet feels integrated at the same time. On the feature wall of the bedroom, a large blue circle gives it weight. It also brings the center of gravity to the overall light sensitivity. It is a necessary background. 

DATE: 2020 / LOCATION: Taipei, Taiwan / AREA: 50 m2 (built) / PROGRAM: Renovation / STATUS: built / DESIGN: ST Design Studio / PHOTOS: Hey!Cheese 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.