Now Reading
Seaside Housing that Dialogues with an Industrial Past by Alejandro Muñoz Miranda

Seaside Housing that Dialogues with an Industrial Past by Alejandro Muñoz Miranda

Residential Building in Málaga by Alejandro Muñoz Miranda ph. Javier Callejas Sevilla

The building designed by Alejandro Muñoz Miranda appears on the seashore near a preexisting smokestack, reminding us of the industrial activity that took place in the outskirts of Malaga in the beginning of the twentieth century. Two similar buildings were built. These “twins” extend the city-center of Malaga and create a new promenade in the area that, thanks to the economic crisis, was left unbuilt. Now, after more than a decade, this zone is inhabited: two “stepbrothers” occupy the space.

Ph. Javier Callejas Sevilla

The project aims to make it easier to understand the area’s links to its industrial past. It proposes a materiality that is in dialogue with this history through the use of bricks. However, these bricks use a different technique, bringing a new contemporaneity and forming an abstract and massive façade in fiberglass reinforced concrete (GRC).

The scale of the building as a whole is greater than that of each individual apartment. This can be seen in the living and terraced spaces that open up to the sea. As if the building had been born as a sculpted clay block, the changing of typology units is used to create an abstract set. The massiveness of the material (context-construction) and the vacuum produced by human life (program) are organized as stacked elements, as containers made of corrugated metal sheets just like those found in Malaga’s port. Each part is exteriorly manifested by vertical and horizontal grooved textures.

The indoor common space created by the two courtyards is covered with a white corrugated sheet that forms the corridors that lead to the apartments. The courtyards are protected with a glass skylight. Inside the apartments, the typological variability follows a circular pattern that creates a functional space between the living room, the terrace, and the kitchen.

Ph. Javier Callejas Sevilla

The transition point between the basement and the levels aboveground is represented by the entrance in which the materiality of the façade moves from the outside to the inside: the roof, covered by white slats, anticipates what will happen in the patio; the black granite floor introduces us to the concrete garage spaces; and the walls of the driveway are covered with a corrugated metal sheet as if it were a mold of the GRC.

DATE: 2015-2016 (design) 2016-2018 (construction) / LOCATION: Malaga, Spain / PROGRAM: 73 apartments for rent / STATUS: Built / DESIGN: Alejandro Muñoz Miranda / TEAM: José Luis Lucas Trujillo, Juan de Dios Túnez Jerónimo, Antonio Jesús Fernández Tapia, David García Gallego, Ana Muñoz Miranda, Pedro Antonio González Garrido, Mar Martín de las Mulas Moreno, José Díaz Montes, Ángel Aguilera Delgado, Enrico Tossici, Joana Medina Martín / SURVEYOR: Juan Barrionuevo Polo / TECHNICAL CONSULTANTS: Manuel Gómez Pastor (Installations), Francisco López Julián (Telecommunications), CALCONSA XXI SLU – Miguel Ángel Maíso Rodríguez (Structure) / DEVELOPER: RENTURNOGA S.L. / CONSTRUCTION COMPANY: Ferrovial Agroman SA / SURFACE: 6.750 sq m over ground / 4.001,70 sq m underground / PHOTOS: Javier Callejas Sevilla

Explore more projects in NESS picks!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.