Now Reading
Sant Boi Mixed Housing Building by estudio Herreros

Sant Boi Mixed Housing Building by estudio Herreros

Ph. José Hevia. Courtesy estudio Herreros

Located in Sant Boi, Barcelona, this building—mixing social and free-market housing in coexistence and without differences—demands to consume all of the available building volumes. This constraint, together with a wish for efficiency and simplicity, represented a challenge for the architects, estudio Herreros, in the development of a project with added value. The result is a model that is pragmatic and at the same time sensitive to external stimuli. 

Ph. José Hevia. Courtesy estudio Herreros 

The architects started by laying out a typical floorplan with twelve housing units. They then limited circulation areas to the absolute minimum by introducing one central vertical core equipped with two interlocking scissor-type staircases, lifts, and installation shafts. Through this, a single public entrance is created that centralizes all connections on the ground floor and allows for an optimized commercial space on the street level as well as an efficient underground parking layout. All apartments have living rooms and bedrooms connected to the exterior façade, while individual accesses, kitchens, and bathrooms connect with hallways that are shared by micro-communities of three units. From this scheme that solidifies the available volume, subtraction operations were carried out that allowed a new morphology to be sculpted, generating generous collective and individual terraces and facilitating cross ventilation and diagonal views that orient the building towards the most attractive landscapes. 

Ph. José Hevia. Courtesy estudio Herreros 

The exterior façades are built using repetitive bays with moveable panels of adjustable louvers that function as sunscreens while effectively allowing for natural ventilation and contributing to the recognizable and monumental image of this residential building surrounded by public space. The façades of the courtyards and corridors create a distinct quasi-picturesque environment of the communal spaces with colorful latticework and traditional Catalan ceramic tiling on the walls and floors reminiscent of the local domestic culture. 

Ph. José Hevia. Courtesy estudio Herreros 

DATE: 2009-2020 / LOCATION: Sant Boi, Barcelona / AREA: 12,500 m2  / PROGRAM: Mixed Housing / STATUS:  Built / CLIENT: AMB. IMPSOL / ARCHITECTS: estudioHerreros: Juan Herreros & Jens Richter MIM-A: Mariona Benedito & Martí Sanz / PROJECT LEADER: Abraham Piñate / PROJECT TEAM: Martha Sosa Días, Verónica Meléndez, Paola Simone, Carmen Antón, Filippo Sapienza, Xavier Isart, Clara Vidal, Ignasi Agustí, Ignasi Navàs / CONSULTANTS: Structure: Manuel Arguijo. Facilities: PGI. Quantity Surveyor: Eulalia Arán / PHOTOS: José Hevia / TEXT: Adapted from the press release by NESS.  

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.