Now Reading
School Extension in Lugrin by ateliers O-S architectes

School Extension in Lugrin by ateliers O-S architectes

On the border between Switzerland and France, Lugrin extends over a succession of terraces dominated by the first foothills of the Alps. Opposite Lausanne, the town offers one of the most beautiful panoramas of Lake Geneva. Situated in the very heart of the village, behind the church and the town hall, the school extension, designed by ateliers O-S architectes, nestles between an independent school for girls dating from 1850 and a town hall-school building for boys from the 1950s.  

The figure of the barn, whose archetype is linked to local heritage, inspired the design of this building: its double-pitched roof and its rust color revive the age-old links between the terroir and learning, while its long and slender silhouette plays with the laws of declivity to better blend into the landscape. 

© Cyrille Weiner

Combining the metabolism of its territory and the growth of its population, the complex has already been through three extensions and restructuring works. Adding another block to the building, the project has once again increased the capacity of this installation by providing it with new half-board premises, a new courtyard, four rooms, including three elementary classrooms, and a visual art room, each with a capacity of thirty students.  

Courtesy of ateliers O-S architectes 

Dove-tailed into the topography of the land, the actual building consists of several adjoining volumes, fitted into the slope in a rational manner by implanting these at half-levels. In this rich architectural composition, the extension forges a close relationship with its comrades and as an autonomous, unitary, and rigorous volume on the site. The building’s façade is made from Corten steel, which stands out on the horizon. It is set on a rough concrete base deeply anchored in its soil. The upper floor houses the new catering area, and the basement houses the elementary classrooms. The two programs express their independence through their materiality.  

The project’s “breadcrumb trail” is a covered gallery that runs along the nursery courtyard, connecting the entrance of the new installation to the existing school complex. More than a simple passageway, this colonnade space turns into a courtyard during breaks. The arrangement fosters inter-personal uses and interactions. 

The construction principle is based on a load-bearing concrete structure, framed using pine battens and insulated from the inside. The structure of the refectory is built with timber frame walls for the façades and the roof frame is made from wood. The structural system and the materials were chosen for their rationality, simplicity of lines, and precision of design whilst respecting a tight budget and environmental lightness.  

Courtesy of ateliers O-S architectes 

DATE: 2015 (competition), 2020 (construction) / LOCATION: Chemin du grand tronc 74500, Lugrin / AREA: 1.300 m2 (built) / PROGRAM: school / STATUS: built / DESIGN: ateliers O-S architectes / TEAM: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Vincent Menuel, Yvanie Wilhelm / CONSTRUCTION: SATEC (Groundwork Preparation), Tanriverdi (Structural work), FARIZON (wood frame), Serrurerie de la Parette (Facade corten), VERGORI (Interior exterior carpentry arrangement), MTF (Locksmithing), L’enfant du Léman (Painting ceiling), Chapes concept (Liquid screed), Sols Confort (Flexible flooring parquet), Diez Carrelage (Floor tile), CFA NSA (Ascensorist), Saguet Energie(Plumbing, Ventilation And Heating), SPIE Sud-Est (Electricity), Nevetechnic (Kitchen), ID Verde (landscape) / CONSULTANTS: EUCLID Structural & Services engineer economie, Les architectes du paysage Landscaping, Jean-Paul Lamoureux / PHOTOS: © Cyrille Weiner

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.