Now Reading
Spontaneous Encounters: KUBE by OMA

Spontaneous Encounters: KUBE by OMA

KUBE by OMA © Kevin Mak, Courtesy of OMA

Amid the myriad of skyscrapers and luxurious retail spaces on Hong Kong’s waterfront, KUBE is an installation designed by OMA that creates a distinctive and intimate place for encounters and happenings—an invitation to shoppers and passers-by to stop and be fully present in the experience of the city. Located in front of the main entrance of K11 MUSEA, a ten-story retail space designed to blend cultural experiences and commerce, KUBE is compact and multi-functional: at once a kiosk, an outdoor seating area, and an event space.

© Kevin Mak, Courtesy of OMA

Part of KUBE consists of a golden cube that is home to a local artisan coffee brewer. Its anodized aluminum finish changes color with the light that reflects from the material, offering visitors unique scenes throughout the day.

Seating is an integral part of the installation. Adjacent to the kiosk is a set of stone cubes that function as outdoor chairs and tables. They are configured in a way to enhance connections between visitors. People stopping by the stone cubes for coffee breaks, or to simply enjoy the harbor view, can readily engage in serendipitous conversations. The stone cubes also create possibilities for different events, including outdoor performances with a harbor view, and inject the shopping area with a variety of cultural programs.

For special events, a giant red balloon, visible across Hong Kong’s iconic Victoria Harbour, is installed as a city canopy, gathering all participants under the same roof. It is an urban pin that marks KUBE as an inspiring place in the city. Small in scale and yet distinguished by its simple geometry and engaging happenings around it, KUBE is an urban landmark of experience rather than spectacle.

© Kevin Mak, Courtesy of OMA

DATE: 2019 / LOCATION: Kowloon, Hong Kong / PROGRAM: Installation / STATUS: Built / DESIGN: OMA / PARTNER IN CHARGE: David Gianotten, Rem Koolhaas / PROJECT ARCHITECT: Ricky Suen, Ken Fung / TEAM: Alan Lau, Slobodan Radoman, Camilla Mori / CONSULTANTS: K11 MUSEA (Project Management) Front (Façade), BuroHappold (Structure), Inhabit (Lighting) / Client: K11 MUSEA / PHOTOS: Kevin Mak, courtesy OMA

Explore more projects in Editorial 3–Holiday Moods!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.