Now Reading
Sprössling / Marazzi Reinhardt

Sprössling / Marazzi Reinhardt

The exhibition space will serve as a supplement to the Villa Sträuli and must be able to be used for different purposes (studio / gallery). The day care center is designed for two groups of children with and without disabilities. 

ph: Ladina Bischof

The historic park-like facility is part of the green space surrounding the old town. The park and villa complex is of great value and should not be affected by the new building. The building’s setting takes this into account: a cross-shaped floor plan extends into the garden area and interlocks with it. 

ph: Ladina Bischof

Courtyard-like rooms that are used in different ways are created between the existing and the new building. Due to the structure of the building, it cannot be understood as a total volume, but due to the materiality and structure, the building remains legible as a unit. The interiors have strong visual and functional references to the exterior and are oriented towards the respective garden and courtyard areas. The link between the building and the outdoor space contributes significantly to the integration of the building into the garden. 

The building is structured on different levels: the ground floor uses are divided into three parts. A parapet of different heights made of cast-in-place concrete refers to the respective use due to the height offset and closes the building at the top. The upper floor of the two-story nursery is made of wood and stands out from the mural, ground floor. 

ph: Ladina Bischof

To ensure a connection, the rhythm of the timber construction corresponds to that of the wall pillars but is formulated more cautiously. The missing base and the simple, directly used materials place the new building as a subordinate building to the villas. The pillars are made of cement stone, as is the double-layered masonry. Untreated spruce wood encloses the upper floor. The slightly sloping tin roof differentiates the building from the representative residential buildings around it. The interior is also designed with restraint. Exposed concrete, cement stone, and timber dominate, while the oak or artificial stone finishes are used specifically to give the house a sober and elegant expression.

DATE: 2020 / LOCATION: Winterthur, Switzerland / PROGRAM:  / STATUS: built / DESIGN: Marazzi Reinhardt / CONSULTANTS: Atelier Oriri Landschaftsarchitekten (landscape) / PHOTOS: Ladina Bischof (www.ladinabischof.ch)

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.