Now Reading
Jardín Guardia Vieja by Ariel Jacubovich | Oficina de Arquitectura

Jardín Guardia Vieja by Ariel Jacubovich | Oficina de Arquitectura

Jardín Guardia Vieja by Ariel Jacubovich | Oficina de Arquitectura is the renovation of a traditional typology, the PH (Properidad Horizontal), in Buenos Aires. The renovation continues the idea of connecting individual spaces through patios. The aim was to remodel and expand the house to accommodate a family of various nationalities in a residential neighborhood.

Ph. Javier Agustín Rojas 

The new terrace extension covers one of the original patios which holds the staircase leading to the first floor. The staircase provides privileged observation points in its succession of concatenated spaces. In the second courtyard, which delineates the exterior of the house, a vertical garden that connects the ground floor with the terrace is added. The material pieces that shape the new intervention make their way through the walls of the existing dwelling.

The project does not change what is already there, but instead superimposes new elements. The places are defined as one moves through them. The definition of the limits and the constructive logic emerged from a tension between the usual family uses and the possibility of unexpected situations and spaces.

Ph. Javier Agustín Rojas 

Ph. Javier Agustín Rojas 

DATE: 2017-2019 / LOCATION: Buenos Aires, Argentina / AREA: m2 (built) / PROGRAM: Renovation – Private House / STATUS: Built / DESIGN: Ariel Jacubovich | Oficina de Arquitectura / TEAM: Ariel Jacubovich, Martín Flugelman, Florencia Cribilone / COLLABORATORS: Juan Pablo Berbery, Rosella Carnicella, Tadeo Homps / CLIENT: Jane Brodie / PHOTOS: Javier Agustín Rojas 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.