Now Reading
Temporary Site for the Shengli Market by LUO Studio

Temporary Site for the Shengli Market by LUO Studio

The project is the temporary site of an old market located in Puyang City, China by LUO Studio. The original market Is situated in an old urban area. After having served citizens for several decades, it became dirty and messy and was subject to intense traffic. For the sake of urban renewal, the market and the old quarter where it was located urgently needed to be transformed. As the process of demolishing, transforming, and reconstructing takes time and the market meets people’s basic living needs, it was imperative to build a temporary market to substitute the old one in a short period.    

Ph. Jin Weiqi 

On the opposite side of the old market, there was an unused plot of land that was available for short-term rental. It is very close to the original market, making it convenient for vendors to move and for citizens to shop. Next to an urban arterial road, the old market often suffered from traffic jams outside because of the rapid popularization of automobiles was not taken into account during its construction several decades ago. The plot is set back from the main road, leaving a parking area and forming a square plane. Since it is far smaller than the old market, the new construction fully occupies it.   

The client requested a rapid construction process and low cost, whereas the architects attached great importance to sustainability, hoping that the architecture could be used for other purposes or recycled and reused after it completes its role as a temporary market. Taking these ideas into consideration, the architects tried to figure out a solution to create a low-cost, multifunctional, and sustainable architecture in a short amount of time. Eventually, it was decided to adopt a fully industrialized vegetable shed-like architectural structure, built with standardized component sets. All the components are lightweight, modular, and prefabricated, which ensured rapid construction, reduced costs, and obtained a relatively expansive architectural space. The construction elements, including standardized rods, can be dismantled, recycled, or reused for other constructions. 

The space of standard industrialized sheds is usually homogeneous and disorderly, and most traditional food markets have a common problem: a chaotic visual identity. Therefore, after deciding to adopt an architectural structure resembling industrialized vegetable sheds, the next important step was to create order in the disorderly space by adding some necessary extensions to facilitate the management of selling activities and improve the citizen’s shopping experience. The added extensions respected and took advantage of the standard modular sizes of the existing structures and rods. 

Based on a thorough analysis, the architects added enclosed shops and open shelves and built an entrance canopy. They arranged multiple connected shops on the edges. Each shop is enclosed on three sides and has an equal width and length of four meters, which is coordinated with the sizes of the external walls’ structural rods. These shops have a relatively large scale and mainly sell dried food, cooked food, and seasonings. Each shop has a rolling door, and on the door’s top is a protruded shaft. The shafts were covered and protected by steel angles and wooden grilles on which shop signboards of uniform size were installed at the same height. The shelf area is open, and the average space for each booth is relatively limited. Every single shelf has a total length of two meters, and generally, one booth occupies two shelves. Considering the visual height and length, it was unfeasible to set the signs on the shelves.  

Ph. Jin Weiqi 

A canopy was added to the entrance. To ensure the steadiness of the protruded canopy, rectangular pyramid structures were chosen, which are material-saving as well. All the extensions were built with cheap and easily accessible materials including ordinary timber, lightweight steel panels, cement slabs, steel angles, and polycarbonate sheets, which were easy for installation and construction. Natural and warm-colored timber can be widely seen within the entire space, which was applied to the open shelves, cornices of the enclosed shops, and umbrella-shaped structural columns, thereby resulting in a clear visual identity for the space and creating a sense of order in it. 

DATE: 2018-2019 / LOCATION: Southeast of the intersection of Shengli Road and Changqing Road, Puyang City, Henan Province, China / AREA: 2.9002 m2 (built) / PROGRAM: Market / STATUS: Built / DESIGN: LUO studio / CHIEF ARCHITECT: Luo Yujie / PARTICIPATING DESIGNERS: Wei Wenjing / COORDINATING DESIGN FIRM: Shanghai QIWU Architectural Design & Consultation Co., Ltd. / CLIENT: Shengli Sub-district Office, Hualong District, Puyang, Henan, China / CONSTRUCTION: Puyang JINGYI Architectural Decoration Design and Engineering Co., Ltd. / PHOTOS: Jin Weiqi 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.