Now Reading
The Fold by Atelier Scale

The Fold by Atelier Scale

The Fold by Atelier Scale is a mini-community playground that mobilizes children’s perceptions with landform. It is designed with the notion of returning to basics through the folding of spaces and leaves play open to the possible.  

Ph. Qingshan Wu 

Atelier Scale deliberately minimized the use of playground equipment so that children can perceive the space with their hands and feet. Children run, climb, play hide and seek, and decide how to have fun by themselves. The idea is that space is not bound by function or program; it is a place of instinct.  

The folding gesture starts from a series of rolling lawn and later turns into folding bamboo-wood decks, with accent metal frames with nets. Surprises can be found by discovering caves under some of the folds. The sequence of space inspired the architects to explore the possibility of a landscape with pure space, where space returns to its essence: scale, elevation, atmosphere, and texture. Behavior naturally emerges in the interaction between people and the environment. 

Located on a street corner, The Fold is part of the larger streetscape system in a mega residential development (400,000 m2) in Changzhou City, China.  

Ph. Qingshan Wu 

DATE: 2019 / LOCATION: Changzhou, China / AREA: 0.2 Ha (built) / PROGRAM: Community Playground / STATUS: Built / DESIGN: Atelier Scale / DESIGN TEAM: Huicheng Zhong, Liyang Chen, Bingxing Lin, Hao Lan, Jiahui Liang, Zhigang Liu, Qimei Ling, Zhihua Chen, Wanlu Ye, Wenxin Deng, Zheyi Yuan, Zhengzheng Xiong / CLIENT: Wuxi Vanke /  PHOTOS: Qingshan Wu 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.