Now Reading
The Red Roof by TAA DESIGN

The Red Roof by TAA DESIGN

The Red Roof by TAA DESIGN is a small house on ​​an eighty-square-meter plot. It is located on the main road of the village Quang Ngai in Vietnam. Urbanization has changed the architecture and living space of this village. New houses with styles that one can easily find in big cities have disrupted the familiar landscape. The project was built for a married couple who have been living in this rural area since they were born. In the search for a new typology, the design adopts new architecture that is based on the traditional cultural lifestyle of the couple. 

Ph. TAA Design 

Connecting with nature, vegetable gardens and multi-purpose playgrounds are traditionally the souls of houses in this village. Instead of having a large yard like other houses in the village, many courtyards were created with different heights. The rooftop garden is adjacent to the courtyard on the mezzanine floor, creating a playground and vegetable garden that connects the roof to the ground floor. 

The house is efficient: it is designed with a green covering of the roof that both cools the inside and reduces heat radiation to the environment. The rooftop garden also provides fresh food for daily meals. The agricultural lifestyle is preserved and developed in parallel with urbanization, and as the owner shares their products with neighbors, the architecture unexpectedly becomes a source for community interactions. 

The trees on the roof also help save energy. They create insulation, moisturizing and cooling the space below. In this tropical zone, the hot season can reach forty degrees Celsius, but the inside temperature of the house is always eight degrees lower than the outside.  There are ventilation openings on the wall and courtyards to bring in natural lighting, so the house is always airy. The space and function of the house feel close to the life of the countryside. 

In the Vietnamese traditional landscape, red terracotta-roofed houses represent the regional local architecture. However, now, new multi-story houses with steel roofs make it so the village loses this identity. In The Red Roof, the use of a traditional stair-step method reduces the height of the façade, helps it so that urban space is not overwhelmed, and creates a comfortable slope. This establishes the communication between the space on the roof and the road. The red roof of the house becomes a symbol that harkens back to old times.  

Axonometric.

In the context of rapid urbanization, houses on the main roads in villages in Vietnam have a small plot area that is not big enough to contain garden space and agricultural activities. The Red Roof breaks with this pattern through its agricultural garden and multi-purpose space on the roof. It is built with the traditional context and lifestyle of the people of the village in mind, but with the aim of it being replicated. The house creates a unique contemporary, revival of the culture of the region.  

DATE: 2019 / LOCATION: Quang Ngai, Vietnam / AREA: 80 m2 (built) / PROGRAM: House  / STATUS: Built / DESIGN: TAA DESIGN / ARCHITECTS IN CHARGE: Nguyen Van Thien, Nguyen Huu Hau / PHOTOS: TAA Design 

Explore more projects in NESS picks!

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.