Now Reading
The room hidden behind the wall / livni + (Architects Pedro Livni + Rafael Solano)

The room hidden behind the wall / livni + (Architects Pedro Livni + Rafael Solano)

Located at the back of a parcel, a wall is built that hides the room and defines a garden inside another garden. Thinking of Matta-Clark, a big hole breaks through the wall and connects both gardens. 

ph: Marcos Guiponi

Above de wall the roof lays, peeking and protecting the entrance. The roof’s front is defined by an oversized gutter that gathers rainwater which later drips onto a rock right underneath.

ph: Marcos Guiponi

From a limited resource’s budget perspective, walls and roofs are made of Isopanel prefab panels (self-extinguishing EPS foam core, covered by galvanized steel sheet of 0.45 millimeters on both sides, pre-painted). 

For the exterior an overlapped cementitious board is used. The interior walls and ceilings are coated by eucalyptus panels. For the floor a black buttoned rubber surface is used.

ph: Diamela Meyer

DATE: 2020-2021 / LOCATION: Ciudad de la Costa, Canelones, Uruguay / AREA: 35 m2 (built) / PROGRAM: studio / STATUS: built / DESIGN: livni + (Architects Pedro Livni + Rafael Solano) / PROJECT: Arqs. Pedro Livni y Rafael Solano (construction documentation), Diamela Meyer (drawings), Ignacio Pereira (project model) / PHOTOS: Marcos Guiponi, Diamela Meyer

Explore more projects on NESS Picks !

© 2020. –NESS & lots of architecture–publishers.