Now Reading
Young and Fresh: Impress Dental Studio by Raúl Sánchez Architects

Young and Fresh: Impress Dental Studio by Raúl Sánchez Architects

Impress Dental Studio by Raúl Sánchez Architects Ph. José Hevia

Impress’s first dental clinic in Spain is designed by Raúl Sánchez Architects. It is located in a small space in the center of Barcelona and it includes access from the ground floor, a mezzanine, and a basement. The design moves away from the traditional sterile atmosphere of a dental clinic while working closely with the specific needs and goals of this industry.  Impress dental clinic is aimed at a young audience who have grown up with new technologies as its offer is based on online treatments that reduce face-to-face visits.

The design enhances the geometric characteristics of the premises, which, although reduced in depth, has a generous height. In this way, the architects proposed to reinterpret the Impress logo, a smile-like curve, to generate a set of interconnected partitions to form a large furniture assembly that meets functional needs: two studies, one on the ground floor and one in the mezzanine, and a restroom. This set moves two meters away from the façade to establish a reception area that is in close contact with the street, allowing the interior to be seen from the outside; and likewise, it moves away from one of the boundary walls to allow access to staircase to the mezzanine and basement. The geometry of these partitions is based on vertical circumference curves that take advantage of the height of the upper floor, increasing its sense of depth and space by creating different “curtains” in space. While the entire interior is a single open space, the necessary visual privacy is respected by controlling heights and views. 

At the rear, a triple-height void introduces natural light into the basement, dedicated to storage, lockers, offices, and kitchenette. On the other side of the void, the X-ray room is accessed through a glass walkway. 

The outer enclosure, two large stainless-steel windows, follows its own order and does not compete with the interior geometry nor with the axial configuration of the façade. Thus, the frames are placed on the inside of the walls, giving the feeling of a single window. Two diagonal crossbars introduce new directions and visual axes, creating a set of transparencies and opacities. 

The material palette is dominated by the pinewood of the interior partitions, which adds unusual warmth in a dental clinic. The existing structural elements stand out with the corporate gray color of Impress; a large corporate red-colored sheet metal cladding accompanies the ascent to the mezzanine and gives the interior red highlights; a neon sign creates a corner for Instagram pics, and above, the corporate blue color covers the wall over the entrance curve; the ceramic flooring has the same red color joints as the metal wall. All of the interior elements receive a color and texture treatment that coincides with the Impress identity. 

Exploded Axonometric.

DATE: 2019 (project), June-August 2019 (Construction) / LOCATION: Roger de Flor 119, ground floor. Barcelona (Spain) / STATUS: Built / BUILT AREA: 80 m2 / CLIENT: Impress / PROJECT TEAM: Structure: Diagonal Arquitectura, Engineering: Marés ingenieros, Architecture: Valentina Barberio / AWARDS: Jury Prize FRAME AWARDS 2020 – (healthcare center of the year category), People´s choice FRAME AWARDS 2020 – (healthcare center of the year category) / PHOTOS: José Hevia / TEXT: Raúl Sánchez Architects, Edited by NESS  

Explore more projects in NESS picks!

© 2019. –NESS & lots of architecture–publishers.